Νομοθετικός καύσωνας αναμένεται να επικρατήσει στη σημερινή ολομέλεια της βουλής, ενώπιον της οποίας θα τεθούν 53 νομοσχέδια και δεκάδες τροπολογίες.

Μεταξύ των νομοσχεδίων που θα τεθούν στην τελευταία προγραμματισμένη συνεδρίαση της ολομέλειας πριν από τις διακοπές του καλοκαιριού και συγκεντρώνουν ευρύτερο ενδιαφέρον είναι αυτά που αφορούν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (ΕΕΕ) και το φορέα εξώδικης επίλυσης διαφορών χρηματοοικονομικής φύσης.

Για το ΕΕΕ, που ως γνωστό θα κοστίσει €50 εκ. το χρόνο περισσότερα από ότι οι υφιστάμενες παροχές, αναμένεται να κατατεθούν δεκάδες τροπολογίες από την πλειοψηφία των κομμάτων.

Στην ολομέλεια θα οδηγηθεί και μέρος της πρότασης νόμου του ΔΗΚΟ με την οποία τα δικηγορικά έξοδα για τη διαμεσολάβηση θα αναλαμβάνουν οι τράπεζες όταν διαπιστωθεί ότι δεν εφαρμόζουν τον κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας για τις αναδιαρθρώσεις δανείων.

Στην ημερήσια διάταξη είχε περιληφθεί και το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας με τιμές του 2013 , ωστόσο μετά τη συναινετική απόφαση των κομμάτων για συνέχιση του υφιστάμενου καθεστώτος, δηλαδή φορολόγηση των ακινήτων με τιμές του 1980, δεν θα τεθεί τελικά προς ψήφιση.

Την ίδια μοίρα πιθανώς να έχει και το νομοσχέδιο για το κτηματικό φόρο που επιβάλλουν οι δήμοι, με το οποίο μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής από το 1,5 τοις χιλίοις στο 0,22 τοις χιλίοις σε τιμές του 2013.

Ενώπιον του σώματος θα τεθεί και το νομοσχέδιο για την επικαιροποίηση των αξιών με τιμές του 2013 καθώς και τα νομοσχέδια με τα οποία καταργούνται οι κυβερνητικές εξετάσεις για το 2014, η μεταφορά του προσωπικού της ελεγκτικής υπηρεσίας και της αρχής κρατικών εκθέσεων στο δημόσιο και το νομοσχέδιο με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα στους οδηγούς που οφείλουν τέλη κυκλοφορίας να τα εξοφλήσουν σε δώδεκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις για ανανέωση των αδειών τους.

Προς ψήφιση θα τεθούν και τα νομοσχέδια για τους οργανισμούς εναλλακτικών επενδύσεων και η ρύθμιση των επιχειρήσεων παροχής διοικητικών υπηρεσιών και συναφών θεμάτων.

Επίσης ο προϋπολογισμός του ταμείου για την ανέγερση του κυπριακού μουσείου, οι κανονισμοί για τις συντάξεις των υπαλλήλων της ΑΗΚ και οι κανονισμοί του φορέα ισότιμης κατανομής βαρών.

Μεγάλη συζήτηση θα υπάρξει και για το νομοσχέδιο για την πρόληψη και την καταστολή της βίας στους αθλητικούς χώρους, καθώς σημείο αιχμής αποτελεί η κάρτα φιλάθλου και η κάλυψη του κόστους αστυνόμευσης από τα σωματεία.

Το ΑΚΕΛ αναμένεται να ζητήσει αναβολή του θέματος για 15 ημέρες για να απαντηθούν οι προβληματισμοί που υπάρχουν. Το εν λόγω θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην αυριανή σύσκεψη των αρχηγών.

Κάποια κόμματα ετοίμασαν τροπολογίες για τα συγκεκριμένα ζητήματα.

Σε περίπτωση που γίνει αποδεκτό το αίτημα του ΑΚΕΛ, η Ολομέλεια θα πρέπει να συνέλθει εκτάκτως πριν το τέλος του μήνα.

Στην ολομέλεια θα συζητηθούν και αναπομπές δύο νόμων, σύμφωνα με τους οποίους ποινικοποιείται η άρνηση του ιδιοκτήτη να παραλάβει ειδοποίηση με στόχο να λάβει μέτρα για άρση του κινδύνου για τις επικίνδυνες οικοδομές.

Με τους αναπεμπόμενους νόμους ο ιδιοκτήτης διαπράττει αδίκημα και θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης 12 μηνών ή πρόστιμο €1500.

Στην αναπομπή ο πρόεδρος της δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, επισημαίνει πως οι νόμοι είναι αντισυνταγματικοί.

Η ψήφιση της πρότασης νόμου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ για διαχωρισμό των θέσεων στα κρατικά πανεπιστήμια σε μόνιμες και μη μόνιμες αναμένεται να αναβληθεί.

Facebook Comments