Δύο μέρες πριν κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για τον ΟΠΑΠ και η διαδικασία της πώλησης του 33% γίνεται σε θολά νερά, αν όχι στα τυφλά για τους υποψήφιους επενδυτές.

Την Τετάρτη υποτίθεται ότι κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές και όχι μόνο δεν υπάρχει το εύλογο του τιμήματος, αλλά δεν υπάρχει καν ο ανεξάρτητος οίκος που θα δώσει εκτίμηση, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει τον οδηγό ως προς το τι να περιμένει το Δημόσιο να εισπράξει από την πώληση του 33% στον Οργανισμό.

Αντ’ αυτού υπάρχει μόνο η χρηματιστηριακή αξία, η οποία για το ποσοστό του Δημοσίου, αντιστοιχεί περίπου σε 765 εκατ. ευρώ, όταν κατά την εβδομάδα της μεγάλης πτώσης της αγοράς, δηλαδή η περίοδος που προηγήθηκε πριν χαλάσει η συγχώνευση της ΕΤΕ με τη Eurobank, το 33% αποτιμάτο κοντά στα 600 εκατ. ευρώ.

 

Πηγές προσκείμενες σε υποψήφια επενδυτικά σχήματα έχουν επισημάνει στο «M» ότι η όλη διαδικασία είναι παρωδία και χαρακτηρίζεται από προχειρότητα. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει όχι μόνο η έκθεση του ανεξάρτητου αποτιμητή για το 33% του Δημοσίου, αλλά ο… ίδιος ο αποτιμητής σημαίνει πολλά ως προς το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις αποκρατικοποιήσεις. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η κυβέρνηση και εν προκειμένω το ΤΑΙΠΕΔ έχουν διαμηνύσει στους υποψήφιους επενδυτές ότι ο Οργανισμός θα έχει πεδίο δόξης λαμπρό στο μέλλον, λόγω των VLTs και του «Ξυστό», χωρίς αυτά τα βασικά προϊόντα να είναι καν σε…   λειτουργία!

Για τους λόγους αυτούς, εκεί που η κυβέρνηση ανέμενε… συνωστισμό από μνηστήρες, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα επενδυτικά σχήματα που θα «χτυπήσουν» τον Οργανισμό, είναι μόλις… δύο. Όπως από την πρώτη στιγμή έγραψε το «R», η πλευρά Κόκκαλη δεν θα καταθέσει προσφορά για τον ΟΠΑΠ μετά την ανάληψη της τεχνικής υποστήριξης των παιγνίων του Οργανισμού.

Τα δύο σχήματα

Έτσι λοιπόν, τα δύο σχήματα που θα διεκδικήσουν τον Οργανισμό είναι το private equity fund της BC Partners, το οποίο συνεργάζεται με την Fosun, Κινεζικών συμφερόντων, γνωστή στην Ελλάδα από τη συμμετοχή της στα Folli Follie. H ίδια Κινέζικη εταιρεία εξάλλου, κατά τις πληροφορίες, φέρεται να έχει δείξει ενδιαφέρον για την απόκτηση του Αστέρα της Βουλιαγμένης.  Το άλλο «σχήμα» που διεκδικεί τον ΟΠΑΠ είναι η Emma Delta, στην οποία συμμετέχει το fund PPF, γνωστό στην Ελλάδα από τη συμμετοχή του στην Πειραιώς και ο κ. Μελισσανίδης. Τα funds Texas Pacific και Third Point, με το τελευταίο να δηλώνει ότι θα συστήσει και hedge fund που θα επενδύει σε ελληνικά assets, δεν πρόκειται να φτάσουν μέχρι το τέλος της διαδρομής και αποχωρούν.

Επίσης, δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα πράξει η κοινοπραξία της Γερμανικής Gauselmann, της Ισραηλινής Playtech και της Helvason, συμφερόντων Κοπελούζου, με την τελευταία μέχρι την τελευταία στιγμή να βρίσκεται σε συζητήσεις με τους «σίγουρους υποψηφίους» για τον ΟΠΑΠ, BC Partners – Fosun και Emma Delta.

Σημειωτέον, τέλος, ότι στις 26 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκχώρηση άδειας σε ιδιώτη παραχωρησιούχο, ο οποίος θα αναλάβει την αποκλειστική διεξαγωγή του ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα.

Facebook Comments