To δεύτερο ηχηρό παρόν στις αγορές επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο με την έκδοση του τριετούς ομολόγου, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Το βιβλίο προσφορών άνοιξε χθες το απόγευμα, με τις πληροφορίες να λένε ότι πιθανώς να παραμείνει ανοιχτό μέχρι σήμερα το απόγευμα και πως το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα έντονο και αυτή τη φορά.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Ελλάδα σχεδιάζει ήδη μία τρίτη έξοδο στις αγορές εντός του τρέχοντος έτους, με ομόλογα επταετούς διάρκειας.

Η Ελλάδα έχει στόχο να αντλήσει έως 3 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να υπολογίζεται στην περιοχή του 3% με 3,5%, με τον ΟΔΔΗΧ να ελπίζει σε ένα επίπεδο πιο κοντά στο 3%.

Ωστόσο, οι αναλυτές τονίζουν ότι η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη για να πετύχει η Ελλάδα χαμηλό κόστος δανεισμού, λόγω της κρίσης με τράπεζα στην Πορτογαλία, γεγονός που προκάλεσε αναταράξεις στην περιφέρεια της ευρωζώνης. Ετσι τοποθετούν το επιτόκιο πιο κοντά στα επίεπδα του 3,5% μ,ε 3,625%.

Μητρική εταιρεία της Banco Espirito Santo SA καθυστέρησε τις πληρωμές σε ορισμένα βραχυπρόθεσμα γραμμάτια προκαλώντας αναταραχή στις αγορές της περιφέρειας, με τις αποδόσεις στα 10ετή πορτογαλικά ομόλογα να σκαρφαλώνουν στα υψηλότερα επίπεδα από τις 21 Μαΐου και στιο3,91%.

Το hedge fund Greylock Capital Management, το οποίο συμμετείχε στην έκδοση του 5ετου΄ς ελληνικού ομολόγου τον Απρίλιο δήλωσε ότι δεν θα συμμετέχει στην τρέχουσα έκδοση της Ελλάδας γιατί προτιμά να επενδύσει σε μεγαλύτερες διάρκειες.

Ο Βen Bennet, αναλυτής στη Legal & General Investment Management επεσήμανε στην Wall Street Journal πως «δεν έχει υπάρξει επαρκής βελτίωση στα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας. Η υπερβολική ρευστότητα και το κυνήγι των αποδόσεων είναι αυτά που επιτρέπουν αυτήν έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Είναι ένα σημάδι για το πόσο τρελή και ανεύθυνη είναι η σημερινή κατάσταση στις αγορές», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο Marius Daheim, αναλυτής της αγοράς σταθερού εισοδήματος στην Bayerische Landesbank έχει αντίθετη άποψη.«Το περιβάλλον για μια τέτοια έκδοση είναι ευνοϊκό», ανέφερε στο Bloomberg.«Είναι εύλογο να δοκιμάσει η Ελλάδα το βραχυπρόθεσμο φάσμα της καμπύλης αποδόσεων», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα συνεχίζει να επωφελείται από την άνοδο του πρωτογενούς πλεονάσματος, την αύξηση των διεθνών επενδύσεων και τη σταδιακή μείωση της ανεργίας και βελτίωση της ανάπτυξης», δήλωσε στη Wall Street Journal ο Alberto Gallo, αναλυτής της RBS.

Facebook Comments