Τρεις οικογένειες με ελληνική καταγωγή συμπεριλαμβάνονται φέτος στη λίστα με τις πλουσιότερες οικογένειες της Αμερικής που δημοσιεύει το Forbes.

Συνολικά, στη λίστα των δισεκατομμυριούχων οικογενειών κατάφεραν να συμπεριληφθούν μόλις 185 οικογένειες, εκ των οποίων 3 έχουν ελληνική καταγωγή.

Η «φτωχότερη» οικογένεια έχει περιουσία 1 δισ. δολάρια, ενώ η πλουσιότερη 152 δισ. δολάρια. Συνολικά, οι περιουσίες των 185 οικογενειών ανέρχονται σε 1,2 τρισ. δολάρια! Στην κορυφή της λίστας είναι η οικογένεια Walton, ιδιοκτήτες των Wal-Mart.

Η ελληνική συμμετοχή

Στη θέση 100 βρίσκεται η οικογένεια Mitchell, με περιουσία 2,3 δισεκατομμυρίων. Ο πατέρας, ο Τζορτζ Φειδίας Μίτσελ, γιος Ελλήνων μεταναστών (πέθανε το 2013) έχτισε μια επιτυχημένη εταιρεία. Η οικογένεια ασχολείται με το real estate και το φυσικό αέριο. Το 2002 πούλησε την εταιρία του Mitchell Energy & Development έναντι 3,5 δις δολαρίων, αλλά δεν αποσύρθηκε δημιούργησε μία εξίσου επιτυχημένη εταιρεία. Τα 10 παιδιά και 23 εγγόνια συνεχίζουν να κρατούν την οικογενειακή περιουσία σε υψηλά επίπεδα.

Στη θέση 104 της λίστας βρίσκεται η οικογένεια Δημουλά, με περιουσία 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ασχολούνται με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Market Basket που ίδρυσαν το 1917. Την αρχή έκαναν οι Θανάσης και Ευφροσύνη Δημουλά, που άνοιξαν στη Μασαχουσέτη ένα μανάβικο, με «ειδικότητα» το φρέσκο αρνί. Τα εγγόνια τους πια είναι στο τιμόνι, βρισκόμενοι όμως σε διαμάχες σχετικά με τη διαχείριση της εταιρείας.

Στη θέση 108 βρίσκεται η οικογένεια Χασιώτη, με περιουσία 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στην ιδιοκτησία της οικογένειας βρίσκονται 600 μίνι μάρκετ και 2.000 βενζινάδικα, που ανήκουν στην εταιρεία τους Cumberland Gulf Group. Ο Βασίλης και Αφροδίτη Χασιώτη, μετανάστες από την Ελλάδα αγόρασαν ένα αγρόκτημα το 1938 και το μεταμόρφωσαν σε μία τεράστια φάρμα. Το 1958 άνοιξαν το πρώτο κατάστημα γαλακτοκομικών τους και εν συνεχεία πολλαπλασιάστηκαν τα καταστήματα. Το 1993 ίδρυσαν και την Gulf Oil. Σήμερα ο εγγονός τους, Αρης Χασιώτης, είναι πρόεδρος και CEO της εταιρείας, ενώ η θεία του, Λίλι Μπέντας είναι πρόεδρος του ΔΣ. Μάλιστα, το 1992 η εταιρεία πτώχευσε, αλλά κατάφερε να επανέλθει.

Facebook Comments