Ο προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαντούρο ανακοίνωσε τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές για τη διαδοχή του Ούγκο Τσάβες (που πέθανε στις 5 Μαρτίου από καρκίνο). «Σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι είχαμε μια δίκαιη εκλογική νίκη», είπε ο Μαντούρο ενώπιον πλήθους οπαδών του που έχουν συγκεντρωθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας.

Ο Μαντούρο απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και είπε ότι θέλει να ελεγχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής, μετά την ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής ότι έλαβε το 50,76 % των ψήφων, έναντι του αντιπάλου του Ενρίκε Καπρίλες που απέσπασε 49,07%.

«Δεν θέλουμε βία, θέλουμε ειρήνη», είπε ο Μαντούρο σε ομιλία του προς το έθνος.

«Η αντιπολίτευση ζητεί έλεγχο των εκλογικών αποτελεσμάτων, δεχόμαστε ευχαρίστως να διεξαχθεί ο έλεγχος αυτός. Ζητώ επίσημα από την εθνική εκλογική αρχή να πραγματοποιήσει έλεγχο».

Οι υποστηρικτές του Μαντούρο γιόρτασαν με πυροτεχνήματα τη νίκη στο Καράκας, ενώ οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα διαμαρτυρόμενοι για το αποτέλεσμα.

Οι αντιδράσεις αυτές υπογραμμίζουν τη μεγάλη πόλωση σε αυτή τη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Ο Καπρίλες δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα

Ο προεδρικός υποψήφιος και κυβερνήτης της πολιτείας Μιράντα Ενρίκε Καπρίλες, που απέσπασε ποσοστό 49,07% των ψήφων, είπε ότι ο αντίπαλός του Νίκολας Μαντούρο έχασε τις εκλογές.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την επίσημη ανακοίνωση του Νίκολας Μαντούρο ότι «νίκησε σε αυτές τις δίκαιες εκλογές», ο Καπρίλες είπε ότι δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών, ότι ζητεί από την εθνική εκλογική αρχή να καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι, μία προς μία από την αρχή.

Facebook Comments