Οι ηγέτες της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να κηρυχθεί μια νέα κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα και ζήτησαν την διεξαγωγή νέων συνομιλιών για την επίλυση της κρίσης, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

“Οι τρεις αρχηγοί κρατών υποστήριξαν μια ταχεία ανανέωση της εκεχειρίας και μια σύνοδο της ομάδας επαφής (για την επίλυση της κρίσης)”, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου, μετά τη συνομιλία που είχαν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησαν εξάλλου από τον Ρώσο πρόεδρο να ασκήσει πιέσεις στους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία που πρόσκεινται στην Ρωσία για να τους “οδηγήσει να διαπραγματευτούν αποτελεσματικά”, αναφέρεται παράλληλα σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι τρεις τους, ο Ολάντ και η Μέρκελ “ζήτησαν από τον πρόεδρο Πούτιν να ασκήσει όλη την πίεση που χρειάζεται στους αυτονομιστές προκειμένου να τους οδηγήσει να διαπραγματευτούν αποτελεσματικά και να λάβουν τα συγκεκριμένα μέτρα που αναμένονται προκειμένου να υπάρξουν εγγυήσεις για τον έλεγχο της ρωσοουκρανικής μεθορίου”.

Η γαλλική προεδρία διευκρινίζει ότι μια “τηλεφωνική συνομιλία των τεσσάρων”, του Ολάντ, της Μέρκελ, του Πούτιν και του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο “θα διοργανωθεί προσεχώς”.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται εξάλλου ότι οι Ολάντ και Μέρκελ “επισήμαναν εκ νέου στον Ρώσο πρόεδρο την ανάγκη να υπάρξει γρήγορα μια πολιτική λύση, οι παράμετροι για την οποία είναι γνωστές: κήρυξη διμερούς εκεχειρίας μεταξύ των ουκρανικών αρχών και των αυτονομιστών, δημιουργία ενός μηχανισμού επίβλεψης της μεθορίου μαζί με τον ΟΑΣΕ, απελευθέρωση όλων των ομήρων”.

Σήμερα οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν πάρει θέση σε απόσταση περίπου είκοσι χιλιομέτρων νότια του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, αλλά δεν φαίνεται να επίκειται μια επίθεση κατά των αυτονομιστών, καθώς ένας αξιωματούχος ανέφερε ότι υπάρχει περιθώριο ενός μήνα, το οποίο θα δώσει άλλη μια ευκαιρία στην διπλωματία.

Την ίδια ώρα η Ρωσία καταδίκασε σήμερα τα σχέδια της ΕΕ για την επιβολή νέων κυρώσεων στην Μόσχα όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια κίνηση που δεν είναι φιλική.

“Η στάση μας προς τους καταλόγους των κυρώσεων δεν έχει αλλάξει”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς.

“Είναι μια πράξη που δεν είναι φιλική και η οποία δεν μπορεί παρά να έχει κάποιο αντίκτυπο στην συνολική κατάσταση της σχέσης μας”, πρόσθεσε.

Facebook Comments