Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στις «τάξεις» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αναγκαιότητα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα ο κ. Ράις – στην τακτική συνέντευξη τύπου που παραχωρεί κάθε εβδομάδα σε δημοσιογράφους στα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ – προσέθεσε ότι το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά που η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης μετά το 2007.

Αναφερόμενος στην αποστολή της τρόικας στην Αθήνα, διευκρίνισε ότι αυτή θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, ενώ η έκτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί, όπως έχει προγραμματιστεί, το φθινόπωρο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην ελληνική αγορά εργασίας και το ενδεχόμενο αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά τις απεργίες, ο εκπρόσωπος του Ταμείου δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με τις «διαφορετικές θέσεις που εμφανίζει η κυβέρνηση συνεργασίας», προσθέτοντας, όμως, ότι στο συγκεκριμένο θέμα έχει υπάρξει «μικρότερη πρόοδος» και ότι η έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι «το σημείο κλειδί».

Υπενθυμίζεται πως χθες Τετάρτη ο υψηλόβαθμος εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ρίσι Γκογιάλ, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το θεσμικό πλαίσιο για τις απεργίες.

Σχετικά με τη «νέα έξοδο» της Ελλάδας στις αγορές, ο κ. Ράις είπε, ότι «δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο για το ύψος ή το κόστος, αλλά μπορώ να πω, ότι είναι ένα βήμα προς την ορθή κατεύθυνση», διατυπώνοντας την άποψη, ότι η επιστροφή της χώρας στις αγορές αποτελεί «θεμελιώδη στόχο» του ελληνικού προγράμματος και ότι ακόμη θα πρέπει να διανυθεί «πολύ δρόμος» ώστε να ανακτηθεί στις αγορές «πλήρης πρόσβαση».

Σε άλλη ερώτηση για τις θέσεις της κυβέρνησης για «μείωση των φορολογικών βαρών», ο κ. Ράις δήλωσε, ότι θα πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και να επιταχυνθεί η φορολογική μεταρρύθμιση, για την οποία τόνισε ότι αποτελεί ένα «μεγάλο μέρος» του προγράμματος. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει η κατανομή των φορολογικών βαρών να γίνεται «κατά δίκαιο τρόπο».

Στην Κύπρο στις 15 Ιουλίου η τρόικα

Παράλληλα, ο κ. Ράις είπε, ότι η αποστολή του ΔΝΤ στην Κύπρο, με επικεφαλής την Ντέλια Βελκουλέσκου, και γενικότερα της τρόικας, θα επισκεφθεί τη Λευκωσία στις 15 Ιουλίου για δύο εβδομάδες, στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης.

Για τα θέματα που θα συζητηθούν ανέφερε ότι θα δοθεί έμφαση στις προοπτικές της οικονομίας, στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στις δημοσιονομικές διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Facebook Comments