Τη μεγάλη ανατροπή στον κλάδο των στεγαστικών δανείων που θα αναστήσει την αγορά ακινήτων, που είναι η βασική ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης, βλέπει το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου, τα στεγαστικά δάνεια θα πολλαπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια, έπειτα από μια μακρά περίοδο όπου οι τράπεζες είχαν κλείσει τις στρόφιγγες με αποτέλεσμα να «βουλιάξουν» και οι επενδύσεις στην κτηματαγορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επενδύσεις στην αγορά έχουν πέσει στα 6 δις ευρώ ετησίως όταν προ κρίσης ήταν πάνω από 21 δις ευρώ ενώ οι αγοραπωλησίες ακινήτων δεν ξεπερνούν τις 10.000 με το 80% αυτών να γίνεται με ρευστό κι όχι με τραπεζική χρηματοδότηση.

Μιλώντας στο Bloomberg ο τραπεζίτης Θεόδωρος Καλαντώνης αναφέρει: «Το επόμενο έτος θα είναι σημείο καμπής για την ελληνική αγορά ενυπόθηκων δανείων. Οι άνθρωποι θα συνειδητοποιήσουν πως οι τιμές δεν πέφτουν πιο κάτω, θα διορθωθεί η λανθάνουσα ζήτηση και οι τράπεζες θα μπουν πιο ενεργά στην προώθηση νέων δανείων». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες σχεδιάζουν να διπλασιάσουν φέτος τα ενυπόθηκα δάνεια καθώς η ελληνική οικονομία εξέρχεται της κρίσης, και να το επαναλάβουν το 2015.

Ως εκτελεστικός γενικός διευθυντής της ALPHA Bank, o κ. Καλαντώνης αναλύει πως έχει η κατάσταση τα τελευταία χρόνια στον τομέα της χορήγησης δανείων. Από τα 15 δισ. ευρώ που δίνονταν το 2007, πέρυσι άγγιξαν μετά βίας τα 250 εκατ. ευρώ.

Από το 2010, οπότε και η Ελλάδα έπεσε σε μια δίνη, αρκετοί άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους, αφού δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, ενώ και οι τράπεζες δεν έδιναν άλλα δάνεια σε πελάτες. Η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν ραγδαία και έφτασε στο 33,5% κατά το πρώτο τρίμηνο, κατά τον Γιάννη Στουρνάρα.

Η κατάσταση αλλάζει και θα αλλάξει ακόμα περισσότερο το 2015, από τη στιγμή που ολοένα και περισσότεροι έρχονται να ρυθμίσουν τα δάνειά τους. Ειδικά εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν. Η σταδιακή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων βοηθάει στην αλλαγή της κατάστασης.

Ο όγκος των εκκρεμών ενυπόθηκων δανείων στην Ελλάδα έφτασε το Σεπτέμβριο του 2010 σε 81,5 δισεκατομμύρια, από τα 70,8 δισεκατομμυρίων ευρώ πριν από την πτώση τον Απρίλιο του 2014.

Οι τιμές των σπιτιών στην Αθήνα αυξήθηκαν περισσότερο από 170% από το 1997 μέχρι το τέλος του 2008, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Με την ύφεση, όμως, οι τιμές των διαμερισμάτων στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά 33,4% μεταξύ 2008 και το τέταρτο τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Όπως σημειώνει στο άρθρο ο Θεόδωρος Σκούζος, διευθύνων σύμβουλος στο δικηγορικό γραφείο ΣΚΟΥΖΟΣ Ιάσων & Partners, θα βοηθήσει τους δανειολήπτες ο νέος νόμος της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση των δανείων. Το ζητούμενο, άλλωστε, να ανοίξει ξανά η οικοδομική δραστηριότητα και να κινηθεί η απονεκρωμένη αγορά σπιτιών.

«Όλα αυτά θα συμβούν με μια σταθερή βελτίωση του μακρο-οικονομικού περιβάλλοντος», δήλωσε ο κ. Καλαντώνης. «η στάση των δανειοληπτών θα αλλάξει, αν δουν πως υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ». Η περίπτωση της Ισπανίας, όπου οι κατασχέσεις σπιτιών δημιούργησαν κοινωνική έκρηξη, αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν για το μέλλον.

Facebook Comments