Μαραθώνια ήταν η συνάντηση των στελεχών της τρόικα με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση στο υπουργείο Οικονομικών το μεσημέρι της Παρασκευή. Οι πιέσεις που ασκούν οι δανειστές είναι πολύ ισχυρές καθώς έχουν στείλει τα μηνύματα τους όλες τις προηγούμενες ημέρες για το πεδίο των εργασιακών.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών συνεχίζουν να ζητούν την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων αλλά και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις απεργίες, το δικαίωμα των εργοδοτών στην ανταπεργία ενώ φαίνεται πως στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί και το ασφαλιστικό.
Ήδη από χθες έχει βάλει “φρένο” η τρόικα στη συζήτηση για τις φοροελαφρύνσεις και για τις βελτιώσεις κάποιων αδικιών.

Έχουν ήδη ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη να παραταθεί η έκτακτη εισφορά ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ρώτησαν για το πως θα καλυφθεί το κενό που θα προκύψει από την αποκατάσταση των μισθών των ενστόλων και την επιστροφή των αναδρομικών.

Ωστόσο σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους τέθηκε από την κυβέρνηση το ζήτημα μέτρων που έχουν κριθεί αναποτελεσματικά όπως η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, περισσότερες δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και στις εφορίες και στα ταμεία, κα. Οι εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών τα αντιπαρέβαλλαν αυτά με τα αυξημένα έσοδα από τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση.

Αμέσως μετά τα στελέχη της τρόικα θα συναντηθούν με τον υπουργό Υγείας Μ. Βορίδη και εν συνεχεία με τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Δένδια.

Facebook Comments