Σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από B- σε Β, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, λίγους μήνες μετά την ανάλογη αναβάθμιση από την Stadard & Poors.

Η Fitch επιβεβαίωσε μάλιστα τη «προοπτική» του ελληνικού αξιόχρεου, που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει νέα αναβάθμιση εντός των επόμενων μηνών.

Σημειώνεται ωστόσο πως παρά την αναβάθμιση το ελληνικό χρέος παραμένει σαφώς κάτω από το επίπεδο επένδυσης (investment grade). Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι χωρίς την «προστασία» του Μνημονίου ή ενός μελλοντικού προληπτικού προγράμματος τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι τράπεζες δεν θα γίνονται δεκτά για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.

Οι αναλυτές της Fitch εκτιμούν ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι θεσμοί θα επιδιώξουν μία «υβριδική καθαρή» έξοδο από το Μνημόνιο, που δεν θα περιλαμβάνει προληπτική γραμμή στήριξης αλλά θα προβλέπει αυστηρούς όρους.

Οι όροι θα συνδέονται με «σημαντικά» μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που, σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου, θα συμφωνηθούν φέτος στο Eurogroup και θα διασφαλίζουν ότι το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα διατηρηθεί κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% μετέπειτα.

Facebook Comments