Η Barclays συνεχίζει να εκτιμά ότι οι πρόωρες εκλογές είναι πιθανές μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης, ειδικά στο πρώτο εξάμηνο του 2019, αν και στο βασικό της σενάριο για τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία θεωρείται ότι παραμείνει μέχρι το τέλος της θητείας της τον Σεπτέμβριο του 2019. 

Οι περικοπές των συντάξεων και η μείωση του κατώτατου ορίου του φόρου εισοδήματος θα μπορούσαν να αποδειχθούν μη δημοφιλείς και μπορεί να χρειαστεί να επιβληθούν νωρίτερα. Επιπλέον, ένα πρωτογενές ισοζύγιο ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 ενδέχεται να απαιτήσει περαιτέρω προσπάθειες – οι οποίες θα αποφασιστούν στη συμφωνία μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα μείωση της στήριξης για τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019.

Η Barclays πάντως επισημαίνει ότι παρόλο που η Νέα Δημοκρατία προηγείται στις δημοσκοπήσεις, οι πρόωρες εκλογές δεν θα είναι απαραίτητα κάτι θετικό για την Ελλάδα και μπορεί να προκαλέσουν έντονη αναταραχή στα ελληνικά assets.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι οι προεδρικές εκλογές θα έρθουν λίγους μόνο μήνες μετά τις γενικές ( ή τις πρόωρες) εκλογές και δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ πάει σε πρόωρες εκλογές επιδιώκοντας να κερδίσει την εξουσία μετά από μία ακόμη αποτυχημένη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία και θα οδηγήσει πάλι σε νέες γενικές εκλογές.

Τέλος, η Barclays υπενθυμίζει ότι η ισορροπία εντός της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι τόσο σταθερή μεταξύ της νέας ηγεσίας και της βάσης του κόμματος.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments