Λίγο πριν ξεκινήσει το πολυαναμενόμενο εσωκομματικό δημοψήφισμα, για πρώτη φορά σε ομοσπονδιακό επίπεδο οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες υπολείπονται δημοσκοπικά των εθνολαϊκιστών της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD). Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της Bild, το SPD χάνει μια ποσοστιαία μονάδα και φέρεται να συγκεντρώνει πλέον μόλις 15,5% στην πρόθεση ψήφου, που είναι το χειρότερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει η εν λόγω έρευνα για τους Σοσιαλδημοκράτες από το 2012, όταν και διενεργήθηκε για πρώτη φορά.

Άνοδος για τους Συντηρητικούς

Την ίδια ώρα το εθνολαϊκιστικό AfD κερδίζει μια μονάδα και σκαρφαλώνει στο 16%, που του δίνει δημοσκοπικά τη δεύτερη θέση σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Σημαντική ανάκαμψη (+2,5%) καταγράφουν την ίδια ώρα τα κόμματα της χριστιανικής ένωσης CDU/CSU που με 32% έχουν πλέον διπλάσια ποσοστά από τους Σοσιαλδημοκράτες. «Η Χριστιανική Ένωση είναι στην παρούσα φάση το μοναδικό πολυσυλλεκτικό κόμμα εξουσίας. Η διακήρυξη της ανανέωσης φαίνεται να πιάνει τόπο», σχολίασε ο επικεφαλής της Insa Χέρμαν Μπίνκερτ.

Στο 13% παραμένουν την ίδια ώρα οι Πράσινοι (Grüne), μισή μονάδα χάνει η Αριστερά (Die Linke) που συγκεντρώνει 11% ενώ απώλειες καταγράφουν οι Φιλελεύθεροι (FDP) του Λίντνερ, οι οποίοι αποσπούν το 9% της εκλογικής προτίμησης (-1,5%).

Το SPD χάνει το 1/5 των ψηφοφόρων του

Σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό των RTL/N-TV που δόθηκε στη δημοσιότητα επίσης χθες, οι Σοσιαλδημοκράτες εξακολουθούν να καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση. Και σε αυτή τα ποσοστά του SPD υποχωρούν εκ νέου και συρρικνώνονται στο 16% που είναι το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει το συγκεκριμένο ινστιτούτο δημοσκοπήσεων τα τελευταία 25 χρόνια. Στην ίδια σφυγμομέτρηση ωστόσο το ξενοφοβικό AfD φαίνεται πιο αποδυναμωμένο απ΄ ότι δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση αφού φέρεται να συγκεντρώνει μόλις 13%.

Σε σχέση με τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου το SPD χάνει έναν στους πέντε ψηφοφόρους του, σχολίασε ο επικεφαλής του Forsa Μάνφρεντ Γκύλνερ. Από τους ψηφοφόρους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος που δηλώνουν ότι δεν θα ψήφιζαν πλέον SPD, το 34% δηλώνει ότι δεν θα προσέρχονταν στις κάλπες, το 24% θα μετακινούνταν στους Πράσινους, το 20% στα χριστιανικά κόμματα, το 11% στην Αριστερά, το 6% στο FDP ενώ το 4% θα ψήφιζε AfD.

Facebook Comments