Με τον λογαριασμό αποτελεσμάτων στο κόκκινο και τους ισολογισμούς τους βεβαρημένους με σωρεία προβληματικών δανείων εισέρχονται οι κυπριακές τράπεζες στη διαδικασία των stress tests που ξεκινούν σύντομα οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές.

Οι τράπεζες ανακοινώνουν το επόμενο διάστημα τα αποτελέσματα για το 2017 και εκτός απροόπτου, αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντικές ζημιές.

Είναι η έβδομη συνεχής χρονιά ζημιών για τις τράπεζες, που δεν έχουν ακόμα ανακάμψει από τις μεγάλες ζημιές της κρίσης που προηγήθηκε. 

Παρόλο που η κατάσταση στις τράπεζες είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, εντούτοις οι προκλήσεις των τραπεζών, κυρίως η δυνατότητα ριζικής αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και δημιουργίας εσόδων, παραμένουν σημαντικές.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, το κυπριακό τραπεζικό σύστημα καταγράφει ζημιές στο σύνολο του από το 2011.  Αν και υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις και κάποιες αναλαμπές κερδοφορίας λόγω χαμηλών προβλέψεων, οι πλείστες τράπεζες ανακοινώνουν επί σειρά ετών ζημιές.

Το εννεάμηνο του 2017, οι ζημιές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος ανέρχονται στα €632 εκ. έναντι ζημιών €214 εκ. το 2016 και €464 εκ. το 2015.

Οι αρνητικές πιέσεις στις τράπεζες φέτος προκύπτουν λόγω της μείωσης των εσόδων από τόκους ένεκα του επιτοκιακού περιβάλλοντος.

Βασικότερη όμως αιτία είναι η ανάγκη αύξησης των προβλέψεων μετά τις εποπτικές πιέσεις για να αντιμετωπίσουν το μεγάλο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βαραίνει τους ισολογισμούς τους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΚΤ, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο σύστημα ανέρχονται στα €21,4 δισ. τέλος Οκτωβρίου του 2017 έναντι €23,8 δισ. το 2016 και €27,3 δισ. το 2014.

Το 2013 οι ζημιές των τραπεζών είχαν φθάσει τα €4 δισ. ενώ το 2011 τα €5 δισ. μετά την απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων.

Παρά την καταγραφή ζημιών, τα κεφάλαια και η ρευστότητα των τραπεζών βρίσκονται, προς το παρόν, σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Η έκτακτη ρευστότητα έχει εξαλειφτεί από το σύστημα και η εισροή νέων καταθέσεων από εγχώριους και ξένους καταθέτες έχει ενισχύσει τα καταθετικά τους αποθέματα.

Οι κυπριακές τράπεζες αναμένεται να συμμετέχουν φέτος στα stress tests του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν σταδιακά μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των τραπεζών τέλος Φεβρουαρίου 2018, αρχές Μαρτίου.

Τα τεστ αντοχής στα οποία θα υποβληθούν οι τράπεζες περιλαμβάνουν δυσμενή σενάρια για την πορεία της οικονομίας και αισθητή μείωση της αξίας των ακινήτων.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, δεν υπάρχουν όρια κεφαλαίων για τα δυσμενή σενάρια των tests και αυτά καθορίζονται στο πλαίσιο του εποπτικού διαλόγου.

Facebook Comments