Λίγες ώρες πριν την έναρξη του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ καυγάς έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Γερμανία και την Πολωνία. Η πολωνική κυβέρνηση διαμαρτύρεται έντονα για το ενδεχόμενο να επιβληθούν όροι, όπως για παράδειγμα η υποδοχή και εγκατάσταση προσφύγων, στην κατανομή νέων πόρων από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. «Όποιος σχεδιάζει τέτοιες πολιτικές κινήσεις, μπορώ να του πω ότι κάνει λάθος» δήλωσε ο πολωνός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κόνραντ Σιμάνκσι στην εφημερίδα Die Welt. «Θεωρώ ότι ένας ευρωπαϊκός προϋπολογισμός πρέπει να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να εκπληρώνονται οι στόχοι της Ένωσης στους τομείς έρευνας, άμυνας και υποδομών». 

Προειδοποιήσεις Έτινγκερ

Το θέμα θα τεθεί στο πλαίσιο των σημερινών συζητήσεων στις Βρυξέλλες για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για το διάστημα μετά το 2020, όταν η Βρετανία θα έχει αποχωρήσει από την ΕΕ. Της αντίδρασης Σιμάνσκι προηγήθηκαν χθες τοποθετήσεις της Άγκελα Μέρκελ στη γερμανική βουλή, η οποία πρότεινε να συνδεθεί η χορήγηση κοινοτικών πόρων με νέους όρους, όπως την αποδοχή προσφύγων και τον σεβασμό στις ευρωπαϊκές αξίες. Η σχετική συζήτηση προοιωνίζεται εξαιρετικά δύσκολη, γιατί μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ η χρηματοδοτική τρύπα που αφήνει, ύψους 12 με 14 δις ευρώ ετησίως, θα πρέπει να καλυφθεί από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Περισσότερο λάδι στη φωτιά έριξε ο Επίτροπος Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτινγκερ, ο οποίος προειδοποίησε την Πολωνία και την Ουγγαρία να σεβαστούν τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης. «Μπορεί να συμβεί οι 27 χώρες – μέλη κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το επόμενο δημοσιονομικό πλαίσιο να κοιταχτούν στα μάτια και μετά να γίνει σαφές ότι εάν συνεχίσετε αυτή τη ρότα, τότε θα γίνουν μειώσεις στις επενδύσεις» δήλωσε ο Επίτροπος στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και πρόσθεσε: «Το μήνυμα μπορεί να είναι ότι εάν υποχωρήσετε και θέσετε και πάλι στο επίκεντρο αποδεδειγμένα τις αξίες και τις αρχές του κράτους δικαίου, τότε είμαστε έτοιμοι να σταθούμε αλληλέγγυοι». 

«Θα οδηγήσει σε πραγματική πολιτική κρίση»

Στη συνέντευξη στην εφημερίδα Die Welt o πολωνός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο οποίος προέρχεται από το συντηρητικό κυβερνών κόμμα PiS, τόνισε ότι «η Βαρσοβία θα κάνει το παν για να αποφύγει πολιτική διένεξη για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, αλλά περιμένουμε από τους εταίρους μας να δείξουν κατανόηση και για τις απόψεις μας». Υπογράμμισε μάλιστα ότι η χώρα του δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψει να ξεφύγει από τα χέρια της η αρμοδιότητα για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων και του μεταναστευτικού, αλλά «σε περίπτωση που η πλειοψηφία των κρατών-μελών αποφασίσει μετεγκατάσταση προσφύγων βάσει ποσοστώσεων, εμείς δεν πρόκειται να το υποστηρίξουμε και θα οδηγήσει σε μια πραγματική πολιτική κρίση με εκτεταμένες συνέπειες και την ενότητα της ΕΕ».

Την ίδια ώρα και η πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ίνγκε Γκρέσλερ ζήτησε περικοπές στην κοινοτική βοήθεια που δίνεται σε χώρες, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία. «Τέτοιες βοήθειες θα πρέπει μελλοντικά να συνδέονται με όρους» δήλωσε στη Νοτιοδυτική Ραδιοφωνία. «Είναι ανυπόφορο ότι οι δύο αυτές χώρες, που παίρνουν τη μεγαλύτερη κοινοτική βόηθεια, να συμπεριφέρονται με τόση ξεροκεφαλιά όταν πρόκειται για σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών και στάνταρντ. Όποιος δεν τηρεί το ευρωπαϊκό δίκαιο, δεν μπορεί να περιμένει από τους εταίρους του να είναι αλληλέγγυος σε χρηματοδοτικά θέματα». 

Facebook Comments