Η σημερινή συζήτηση, στην οποία δεν θα συμμετάσχει η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Τερέζα Μέι, είναι πολύ σημαντική γιατί με βάση αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ετοιμάσει νομοθετικές προτάσεις για τους κοινοτικούς πόρους μετά το 2020.

Η αποχώρηση των Βρετανών από την ΕΕ θα αφήσει ένα κενό στον προϋπολογισμό που μπορεί να πλησιάσει και τα 100 δισ. ευρώ σε βάθος επταετίας, ενώ σημαντικό πρόσθετο κόστος θα έχουν και οι νέες πολιτικές της Ευρώπης για τη διαχείριση των προσφύγων, την εσωτερική ασφάλεια, τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και την κοινή άμυνα.

Εάν τα κράτη μέλη δεν αυξήσουν την συνεισφορά τους στον προϋπολογισμό, τότε το κενό αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με περικοπές δαπανών στις δύο βασικές πολιτικές της ΕΕ, τη γεωργία και τη συνοχή. Με εξαίρεση τη Γερμανία, που φαίνεται διατεθειμένη να αυξήσει τη συνεισφορά της, οι άλλες χώρες κυρίως του Βορρά – δηλαδή η Ολλανδία, η Σουηδία, η Δανία και η Αυστρία- δεν είναι καθόλου πρόθυμες να κάνουν το ίδιο.

Κίνδυνος περικοπών για την Ελλάδα

Είναι προφανές ότι σε περίπτωση που δεν καλυφθεί το κενό με αύξηση της συνεισφοράς, τότε η Ελλάδα θα υποστεί μεγάλη μείωση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, δεδομένου ότι είναι μεταξύ των χωρών που σήμερα επωφελείται περισσότερο από τη γεωργία και τη συνοχή. Το καθαρό χρηματοδοτικό όφελος που έχει η Ελλάδα σήμερα από την ΕΕ ανέρχεται σε περίπου 5 δισ. ευρώ ετησίως.

Εκτός από το θέμα των ιδίων πόρων, οι ηγέτες θα συζητήσουν και θεσμικά ζητήματα, όπως η μείωση του αριθμού των ευρωβουλευτών μετά το Brexit και ο τρόπος επιλογής του Προέδρου της Κομισιόν.

Στη σημερινή συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους εταίρους για την επιθετικότητα της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Facebook Comments