Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής άμεσα και τα επιτόκιά της είναι υπερβολικά χαμηλά, προειδοποιεί ο επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, υποδηλώνοντας πως υπάρχουν εντάσεις στο εσωτερικό της ΕΚΤ και πως δεν υπήρχε κοινό μέτωπο στην αλλαγή πολιτικής στην οποία προχώρησε ο Ντράγκι τον Ιούνιο.

Ο Βάιντμαν επεσήμανε πως οι Γερμανοί φορολογούμενοι είναι «ενοχλημένοι» από τα χαμηλά επιτόκια, παρόλο που αποσκοπούν στην υποστήριξη των επενδύσεων και της κατανάλωσης.

Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ τον περασμένο μήνα ως μέρος ενός πακέτου μέτρων για να δώσει ζωή στην υποτονική οικονομία της ευρωζώνης, όπου ο πληθωρισμός τρέχει πολύ κάτω από το στόχο της κεντρικής τράπεζας και υπάρχει έλλειψη δανείων προς τις μικρότερες επιχειρήσεις.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας – της οποίας ο Βάιντμαν είναι μέλος – ήταν «ομόφωνο στη δέσμευσή του να προχωρήσει σε αντισυμβατικά μέτρα εάν καταστεί αναγκαίο».

«Είναι σαφές ότι η νομισματική πολιτική, όταν την δούμε από την γερμανική άποψη, είναι πολύ επεκτατική για τη Γερμανία, πολύ χαλαρή», τόνισε ο Βάιντμαν. «Εάν εμείς αποφασίζαμε για την νομισματική πολιτική, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά».

«Αλλά είμαστε σε μια νομισματική ένωση», είπε. «Αυτό σημαίνει ότι, στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, πρέπει να προσανατολιζόμαστε σε ολόκληρη την νομισματική ένωση».

Επαναλαμβάνοντας μια προειδοποίηση που έκανε στο παρελθόν σχετικά με τους κινδύνους της υπερβολικά χαλαρής πολιτικής για πάρα πολύ καιρό, ο Βάιντμαν πρόσθεσε: «Αυτή η φάση των χαμηλών επιτοκίων, της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής, δεν θα πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από ό, τι είναι απολύτως απαραίτητο».

Κατά τη μηνιαία συνέντευξη Τύπου, ο Ντράγκι είπε ότι οι κίνδυνοι στην ανάκαμψη της ευρωζώνης είναι υπαρκτοί κι έτσι άφησε την πόρτα ανοικτή για ένα πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων από την ΕΚΤ – τύπωμα χρήματος δηλαδή – κάτι που ο Βλάιντμαν έχει τονίσει ότι η Γερμναί δεν δέχεται.

Ο Βάιντμαν έριξε τις ευθύνες στις κυβερνήσεις να δράσουν, προτρέποντάς τους να «νοικοκυρέψουν» τις οικονομίες τους και να εξυγιάνουν τους προϋπολογισμούς τους. «Οι κυβερνήσεις έχουν το κλειδί στα χέρια τους για το τέλος της κρίσης», είπε. Ακόμα όμως, «κρίση δεν έχει τελειώσει»

Facebook Comments