Οι πελάτες της Τράπεζας Κύπρου, οι καταθέσεις των οποίων κατασχέθηκαν στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για να σωθεί το χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας από την καταστροφή, μειώνουν τις ζημίες και πουλούν τα μερίδιά τους με discount.

Οι μετοχές της τράπεζας τελούν υπό διαπραγμάτευση σε μερικές δεκάδες σεντς του ευρώ, σύμφωνα με τη βρετανική Exito Capital, η οποία έχει συνταιριάξει έναν μικρό αριθμό αγοραστών και πωλητών σε deal έως 30 εκατ. ευρώ. Ένας αριθμός αυτών των συναλλαγών περιλαμβάνει και καταθέσεις μετρητών που είναι κλειδωμένες σε προθεσμιακούς λογαριασμούς οι οποίοι πουλήθηκαν με μικρό discount στην ονομαστική τους αξία.

Τον προηγούμενο χρόνο, χιλιάδες πελάτες που είχαν τα χρήματά τους στην Τράπεζα Κύπρου, εκ των οποίων πολλοί Βρετανοί και Ρώσοι, έγιναν χωρίς να το θέλουν μέτοχοι της τράπεζας, όταν οι καταθέσεις τους μετατράπηκαν σε μετοχές στο πλαίσιο του αμφιλεγόμενου έκτακτου προγράμματος στήριξης των 10 δισ. ευρώ.

Όσοι είχαν καταθέσεις μεγαλύτερες των 100.000 ευρώ είδαν το 47,5% των χρημάτων τους να μετατρέπεται σε μετοχές. Περισσότερο από το ένα τρίτο της ρευστότητάς τους κλειδώθηκε στη συνέχεια σε προθεσμιακούς λογαριασμούς 6, 9 και 12 μηνών. Από τις αρχές του 2013, η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έχει τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο της Αθήνας και της Λευκωσίας και μόνο ένας από τους προθεσμιακούς λογαριασμούς έχει απελευθερώσει όλα τα χρήματα προς τους πελάτες.

Ο Ben Rosenberg και η Michele De Bo της Exito, που παλαιότερα είχαν κάνει διακανονισμούς για τίτλους της Lehman Brothers και των ισλανδικών τραπεζών, δήλωσαν ότι οι πωλητές προς το παρόν είναι διεθνείς πελάτες που ήθελαν να βγάλουν τα χρήματά τους από την Κύπρο πουλώντας τις καταθέσεις και τις μετοχές τους σε distressed debt funds.

«Όταν μιλήσαμε σε πελάτες, ήταν τρομερά απογοητευμένοι» δήλωσε ο κ. Rosenberg και συμπλήρωσε: «Δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα διαρκέσουν οι περιορισμοί».

Στον απόηχο του προγράμματος στήριξης, η Κύπρος υιοθέτησε τους αυστηρότερους κεφαλαιακούς ελέγχους που έχουν ποτέ επιβληθεί σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιορίζοντας τις αναλήψεις στα 300 ευρώ, ενώ οι Κύπριοι δεν μπορούσαν να βγάλουν περισσότερα από 3.000 ευρώ από τη χώρα.

Οι εγχώριοι περιορισμοί έχουν πλέον αρθεί, αλλά και πάλι απαιτείται έγκριση για να υπάρξει μεταβίβαση άνω του 1 εκατ. ευρώ εκτός Κύπρου.

Ο αριθμός των μετόχων και των καταθετών στην Τράπεζα Κύπρου που ήθελαν να πουλήσουν αυξήθηκε μετά την είδηση ότι η τράπεζα σκοπεύει να αντλήσει τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια εν όψει των τραπεζικών στρες τεστ της ευρωζώνης, σύμφωνα με τραπεζίτες και δικηγόρους από τη Λευκωσία.

Ορισμένοι μέτοχοι φοβούνται ότι η κίνηση αυτή θα αποδυναμώσει τα μερίδιά τους. «Ειδικότερα οι Ρώσοι μέτοχοι δεν είναι ευχαριστημένοι… Έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τον αντίκτυπο και ορισμένοι εξετάζουν τώρα εναλλακτικές λύσεις» δήλωσε τραπεζίτης με έδρα στη Λευκωσία.

Πηγή προσκείμενη στην Τράπεζα Κύπρου ήθελε να υποβιβάσει τις πωλήσεις, χαρακτηρίζοντας τις συναλλαγές ασήμαντες συγκριτικά με τον αριθμό των μετοχών σε κυκλοφορία.

Ρωσικές και ουκρανικές επιχειρήσεις, που κρατούσαν κεφάλαια στην Κύπρο, αναδείχθηκαν άθελά τους σε μετόχους της τράπεζας με συνολικό μερίδιο που ξεπερνά το 30%, αφού οι καταθέσεις τους μετατράπηκαν σε μετοχές.

Η κατάσταση της τράπεζας εξακολουθεί να είναι επισφαλής, παρότι έχει επιστρέψει στην κερδοφορία, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρίσκονται στο 55%, ενώ οι προβλέψεις μόλις στο 35%.

«Ο καθοριστικός παράγοντας για την απόφαση των πελατών μου (για το εάν θα πουλήσουν με κούρεμα) θα είναι η τιμή που θα προσφερθεί. Έχουν, όμως, επίσης θέματα με τους συνεχιζόμενους κεφαλαιακούς ελέγχους», δήλωσε Κύπριος δικηγόρος που αντιπροσωπεύει αρκετούς Ρώσους μετόχους.

ΠΗΓΗ: FT.com

Facebook Comments