Aν στο στρατόπεδο της Εθνικής υπάρχει αισιοδοξία ότι το όριο του 10% θα καλυφθεί από τους ιδιώτες επενδυτές, στην Eurobank επικρατεί ρεαλισμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από το στρατόπεδο της Eurobank, οι πρώτες επαφές με μεγαλοεπενδυτές και ισχυρά χαρτοφυλάκια, έγιναν από την περασμένη εβδομάδα, χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση περί συμμετοχής, με τον προβληματισμό όλων όσοι ρωτήθηκαν αν θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου να είναι η αρνητική καθαρή θέση, το ύψος της οποίας ανέρχεται στα 2 δις. ευρώ.  Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που αποθαρρύνει τους επενδυτές να συμμετάσχουν στην αύξηση , αν και η διοίκηση της τράπεζας δεν έχει καταθέσει τα όπλα.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και το «καλό σενάριο» για την τράπεζα είναι η υπαγωγή της στο ΤΧΣ και η πώλησή της, αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, θεωρώντας ότι το τελευταίο επτάμηνο χάθηκε πολύτιμος χρόνος στις διαπραγματεύσεις με την Εθνική, ενώ αν το management κινούνταν αυτόνομα θα είχε το χρόνο να βγει στις αγορές, να οργανώσει την αύξηση κεφαλαίου και να πείσει τους επενδυτές.

Στο επόμενο διάστημα, πολύ λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν για να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε από τον Οκτώβριο.
Ήδη, η τράπεζα, μέσα στις επόμενες μέρες θα πρέπει να τοποθετηθεί απέναντι στο ΤΧΣ, ως προς το αν έχει δυνατότητα να βρει το 10% από ιδιωτικά κεφάλαια, προκειμένου να κρατήσει τον αυτόνομο χαρακτήρα της στην τραπεζική αγορά. Η Εθνική πλέον κατέχει το 85% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank και είναι γεγονός πια, ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου, διαθέτοντας 400 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν έχει.

Το «άνοιγμα» της Eurobank εντοπίζεται στα 4,5 δις. ευρώ. Με την έκδοση Cocos μεταξύ 1,4 – 1,6 δισ. ευρώ, οι κεφαλαιακές ανάγκες θα προσδιορίζονταν κάτω από τα 4 δις. ευρώ, οπότε το 10% που θα πρέπει να καλύψουν ιδιώτες, διαμορφώνεται κοντά στα 380 με 400 εκατ. ευρώ.  Αν παρακρατηθούν οι μισθοί δύο μηνών στους εργαζόμενους τα κεφάλαια που εξασφαλίζει η Eurobank, διαμορφώνονται στα 100 με 120 εκατ. ευρώ, ενώ η διοίκηση της τράπεζας διέψευσε ότι συζητεί με την MIG για 100 εκατ. ευρώ.

Facebook Comments