«Τα πράγματα αλλάζουν», είναι το μήνυμα που έστειλε το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την ευκαιρία της επίτευξης συμφωνίας με την τρόικα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα σταθεροποιείται και θωρακίζεται, την ώρα που άλλες χώρες αρχίζουν να νιώθουν αβεβαιότητα. «Δεν λέω ότι τα δύσκολα πέρασαν, κάθε άλλο. Αλλά οι θυσίες πιάνουν τόπο και τα πράγματα αλλάζουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι άνοιξε ο δρόμος για την δόση του Μαρτίου (2,8 δισ. ευρώ) και ανοίγει ο δρόμος για την επόμενη δόση των 6 δισ. ευρώ, τον Μάιο. Στάθηκε, επίσης, ο πρωθυπουργός στην επίτευξη συμφωνίας για περισσότερες δόσεις στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, στις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα καθώς και στην μείωση κατά 15% του χαρατσιού της ΔΕΗ για το 2013.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα εφαρμοστεί από το 2014, θα είναι από τους μικρότερους στην Ευρώπη, ενώ πρόσθεσε ότι στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα βρίσκεται και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «για πρώτη φορά αποφασίζεται μείωση φορολογικών συντελεστών: Η φορολόγηση της Ακίνητης Περιουσίας μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ, θα είναι μειωμένη το 2013 κατά 15%. Επίσης ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, που θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά, από το 2014, θα είναι ανεξάρτητος από τα τιμολόγια της ΔΕΗ και θα είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Τέλος, αρχίζει από φέτος και θα ολοκληρωθεί του χρόνου, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Ώστε να επιβαρύνονται όλοι πιο δίκαια». Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα ενεργοποιηθούν προγράμματα για τη στήριξη των ανέργων και των νοικοκυριών, που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο, με χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους, ενώ παράλληλα ξεκινούν πιλοτικά προγράμματα για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και για περίθαλψη 100.000 μακροχρόνια ανασφάλιστων πολιτών.

Ειδική αναφορά έκανε στο πρόγραμμα για την απομάκρυνση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων ως τα τέλη του 2014, από τους οποίους, 4.000 ως το τέλος της φετινής χρονιάς.

Εξήγησε ότι «αυτό το μέτρο αφορά υπαλλήλους που έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα ή για πειθαρχικά παραπτώματα, ή θα φύγουν οικειοθελώς, ή των οποίων οι θέσεις θα καταργηθούν. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι στη θέση τους θα προσληφθεί ίσος αριθμός -ένας προς ένα- νέων παιδιών με κριτήρια αξιοκρατικά. Για καθέναν απ αυτούς που αποχωρούν θα προσλαμβάνεται ένας νέος, με απόλυτα αξιοκρατικό τρόπο. Δεν είναι αυτό «ανθρωποθυσία», όπως λένε κάποιοι, δηλαδή να διώχνεις «επίορκους» και να προσλαμβάνεις νέους και άξιους. Είναι ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου. Και είναι και απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι για πρώτη φορά το όποιο «δημοσιονομικό κενό» καλύφθηκε χωρίς πρόσθετα περιοριστικά μέτρα. Πρόσθεσε ότι η έκθεση της τρόικας αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους της, ότι ο προϋπολογισμός του 2012 πήγε καλύτερα από τις προβλέψεις, ενώ και το πρώτο τρίμηνο του 2013 πηγαίνει πάλι καλύτερα από τις εκτιμήσεις, καθώς επίσης ότι η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου που έχει ήδη αρχίσει και ολοκληρώνεται στις επόμενες εβδομάδες η ανακεφαλαίωση των τραπεζών. Έτσι θα επανέλθει ρευστότητα στην αγορά και θα σταματήσει η ύφεση που ταλαιπωρεί τη χώρα για έξι χρόνια, είπε.

Ακόμη ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι εφέτος είναι δύσκολη χρονιά, γιατί αντιμετωπίζονται όλες οι αστοχίες των προηγούμενων ετών και ολοκληρώνονται όλες οι μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες, αλλά επιτέλους πιάνουμε τους στόχους μας, ενώ και το ίδιο το πρόγραμμα αρχίζει να βελτιώνεται.

Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε εξάλλου ότι «Πριν λίγους μήνες, αλλάξαμε τους «εξωτερικούς» όρους της δανειακής σύμβασης: Πετύχαμε νέο κούρεμα του χρέους, μείωση επιτοκίων στα μισά περίπου απ ότι πληρώναμε το 2010, αναστολή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων. Πετύχαμε τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους που έχει γίνει ποτέ στην Ιστορία. Και μάλιστα χωρίς να μεσολαβήσει χρεοκοπία, που για χρόνια θα μας κυνηγούσε. Τώρα αρχίσαμε να αλλάζουμε τους όρους της οικονομικής πολιτικής μέσα στη χώρα».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι την ώρα που η ανασφάλεια διαχέεται παντού, η Ελλάδα εμφανίζεται θωρακισμένη από κάθε άποψη, ενώ άλλες χώρες φοβούνται κούρεμα καταθέσεων εμείς έχουμε πλήρως διασφαλίσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών μας, την ασφάλεια όλων των καταθέσεων και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και την ρευστότητα για την οικονομία μας.

Ο Αν. Σαμαράς επανέλαβε τον μείζονα στόχο: να βγούμε από την κρίση, να βγούμε από τα «μνημόνια», αλλά να παραμείνουμε στο ευρώ, να παραμείνουμε στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης.

Είπε δε ότι τώρα η κυβέρνηση αγωνίζεται για επενδύσεις και ανάκαμψη, ήδη αποκαθιστά την ανταγωνιστικότητά της- μόνο πέρσι βελτιώθηκε η Ελλάδα στη διεθνή κατάταξη κατά 22 θέσεις- και για πρώτη φορά ο πληθωρισμός στη χώρα μας είναι από τους χαμηλότερους στην ευρωζώνη ενώ προβλέπεται και ρεκόρ στον τουρισμό.

Facebook Comments