Η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν ήταν ποτέ τόσο χαμηλή στη Ρωσία, στη Γερμανία ή τη Βραζιλία, σύμφωνα με το παγκόσμιο βαρόμετρο για το 2014 του αμερικανικού ινστιτούτου μελετών Pew που δημοσιεύθηκε σήμερα και διενεργήθηκε μετά τις αποκαλύψεις για πρόγραμμα κατασκοπείας των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Γαλλία είναι η ευρωπαϊκή χώρα όπου η δημοτικότητα του Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα, αναφέρει το Pew Center στην ετήσια δημοσκόπησή του, που πραγματοποίησε από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο σε 44 χώρες, περιλαμβανομένων 7 ευρωπαϊκών, σε δείγμα συνολικά 48.643 προσώπων. Οι υπόλοιπες χώρες που συμπεριελήφθησαν στην έρευνα είναι η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ισπανία και η Βρετανία.

Σε ποσοστό 83% οι Γάλλοι εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του Ομπάμα επειδή λαμβάνει σωστές αποφάσεις στην εξωτερική πολιτική, ένα ποσοστό σχεδόν ίδιο με εκείνο του 2013, αν και έχει υποχωρήσει σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Μόνο οι Νοτιοκορεάτες και οι Φιλιππινέζοι, στον υπόλοιπο κόσμο, συγκεντρώνουν τις περισσότερες θετικές απόψεις για εκείνον.

Όμως η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου, που κυμαινόταν ήδη σε χαμηλά ποσοστά, έχει κατακρημνιστεί στη Ρωσία. Μόνο το 15% των Ρώσων είπαν πως του έχουν εμπιστοσύνη, έναντι ενός 29% το 2013 και ενός 41% το 2010. Επιπλέον το 71% των ερωτηθέντων στη Ρωσία έχει αρνητική εικόνα για τις ΗΠΑ.

Οι Ρώσοι συμμετείχαν στην έρευνα τον Απρίλιο, εν μέσω του χάους στην Ουκρανία, τη στιγμή που οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είχαν μόλις επιβάλει κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους και εταιρείες που συνδέονται με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η δημοτικότητα του Μπαράκ Ομπάμα υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση σε δύο χώρες όπου οι αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν για το ευρύ πρόγραμμα κατασκοπείας της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) προκάλεσαν την εντονότερη δυσφορία της ηγεσίας τους: στη Γερμανία και στη Βραζιλία.

Στη Γερμανία, ο Αμερικανός πρόεδρος παραμένει μολαταύτα πολύ δημοφιλής: το 71% των Γερμανών εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του. Ωστόσο, οι θετικές γνώμες βρίσκονταν στο 88% πέρυσι και 93% λίγο μετά την επανεκλογή του το 2009. Παραδόξως, η εικόνα των ΗΠΑ παραμένει καλή για περίπου το 50% των Γερμανών, όπως και το 2013.

Στη Βραζιλία, όπου η πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ είχε ματαιώσει μια επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον εξαιτίας του σκανδάλου της NSA, μόνο το 50% των ερωτηθέντων εμπιστεύεται τον Ομπάμα έναντι των 2/3 και πλέον πέρυσι.

Σε 22 χώρες από τις 36 όπου τα αριθμητικά στοιχεία επιτρέπουν να γίνουν συγκρίσεις, η υστεροφημία των ΗΠΑ ως προστάτιδας χώρας των ατομικών ελευθεριών των πολιτών φθίνει. Όλο και περισσότερες χώρες εκφράζουν την αποδοκιμασία τους για τη στρατιωτική χρήση μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών από τους Αμερικανούς, ιδίως στη Σενεγάλη (86% κατά), στην Ουγκάντα (56%), στη Γαλλία (72%) και στη Γερμανία (67%).

Συνολικά, υπογραμμίζει πάντως το Pew, ο Μπαράκ Ομπάμα παραμένει ένας δημοφιλής ηγέτης, εξαιρουμένης της περιοχής της Μέσης Ανατολής. Στην Κίνα και στο Ισραήλ, τα ποσοστά δημοτικότητάς του καταγράφουν μάλιστα άνοδο.

Facebook Comments