Ανοιχτό παράθυρο για φοροελαφρύνσεις άφησε τη Δευτέρα η τρόικα, υπό τον όρο ότι η κυβέρνηση θα πετύχει τους στόχους η θα λάβει ισοδύναμα μέτρα.

Η τρόικα φάνηκε δε να συζητά κάποιες διορθωτικές κινήσεις στο μέτωπο φόρων οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν έχουν αποδώσει τα προσδοκώμενα. Μεταξυ αυτών, η κυβέρνηση πιέζει για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης που προκάλεσε ζημιά στα δημόσια ταμεία, την παράταση για ακόμη έναν χρόνο του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και την σταδιακή μείωση από το 2015 της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Ερωτηθείς τη Δευτέρα για τις φοροελαφρύνσεις, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συνολικό σχέδιο που θα εφαρμόσει, ενώ για την ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ ανέφερε: «Οφείλουμε να σεβαστούμε την απόφαση του ΣτΕ» που είχε κρίνει αντισυνταγματική την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε δε πως πάντα υπάρχει πολιτική διαπραγμάτευση με τους δανειστές. «Ποτέ δεν είναι η πολιτική διαπραγμάτευσης καθ΄ υπέρβαση των τεχνικών δεδομένων. Υπογραμμίζει όμως την ανάγκη να γίνεται σωστή και όχι μυωπική η ανάλυση των τεχνικών δεδομένων», σημείωσε .

«Οι δημοσιονομικοί στόχοι για τρίτη χρόνια επιτυγχάνονται» δήλωσε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Πρόσθεσε ότι έτσι, δημιουργείται η αναγκαία βάση για ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και σταδιακή μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Facebook Comments