Συνολική λύση για το χρέος των ιδιωτών, τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αναζητά η κυβέρνηση.

Στη σημερινή συνεδρίαση για το ιδιωτικό χρέος, στην οποία συμμετείχαν οι συναρμόδιοι υπουργοί, εκπρόσωποι της ΤτΕ και της ΕΕΤ και εκπρόσωποι της τρόικας, συμφωνήθηκε το υπουργείο Ανάπτυξης να παρουσιάσει μέχρι τις 15 Αυγούστου μία μελέτη για την εξωδικαστική επίλυση του ιδιωτικού χρέους, κατ’ αρχήν των επιχειρήσεων αλλά δευτερευόντως και των φυσικών προσώπων.

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση ενός συστήματος διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους που θα βοηθήσει την οικονομία να βγει από την κρίση αλλά δεν θα επιτρέψει στους μπαταχτσήδες να γελάνε σε βάρος των εντίμων ανθρώπων», δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το εάν η τρόικα είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση, το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι «κανένας δεν θέλει να καταστρέψει την αγορά».

Ο μηχανισμός εξωδικαστικής επίλυσης που θα δημιουργηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης θα έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, σχολίασε στέλεχος του υπουργείου μετά τη συνεδρίαση.

Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, παρουσιάστηκαν επίσης μία μελέτη της KPMG για το ιδιωτικό χρέος, μία μελέτη της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών για την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης και μια μελέτη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για την τήρηση των στοιχείων του Τειρεσία.

Στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφερε πως το πτωχευτικό δίκαιο είναι πλέον μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία. Ενδεικτικό είναι, σε ό,τι αφορά τον νόμο Κατσέλη, ότι το 52% των περιπτώσεων έχουν πάρει δικάσιμο πέντε χρόνια μετά την κατάθεση της αίτησης και ένα 20% εκδικάζεται μετά από 10 χρόνια, σημείωσε.

Όπως έγραφε σήμερα η «Ν», η συζήτηση με την κυβέρνηση και την τρόικα για τη βελτίωση του πλαισίου που αφορά τα «κόκκινα» δάνεια κινείται παράλληλα και προς την ίδια κατεύθυνση, αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες βρίσκονται τους τελευταίους μήνες σε πυρετώδεις διεργασίες, ώστε να βελτιστοποιηθούν οι διαδικασίες και τα «εργαλεία» αντιμετώπισης του προβλήματος.

Facebook Comments