Αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων βρίσκονται πλέον οι φορολογούμενοι που δεν…πρόλαβαν να υποβάλουν τη φορολογική δήλωσή τους έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Με εγκύκλιο της, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου παρέχει διευκρινήσεις για τα πρόστιμα που επιβάλλονται στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, οικονομικού έτους 2014.

Πλέον εκπρόθεσμες δηλώσεις θεωρούνται εκείνες που υποβάλλονται μετά τις 14 Ιουλίου και επιβάλλονται σε αυτές πρόσθετοι φόροι σε όσες δηλώσεις είναι χρεωστικές και πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής για δηλώσεις μηδενικές ή πιστωτικές (επιστροφή φόρου).

Σε περίπτωση μη υποβολής φορολογικής δήλωσης, ο πρόσθετος φόρος υπολογίζεται από την επόμενη ημέρα από την ημερομηνία κατά την οποία έληξε η κατά νόμο προθεσμία υποβολής της δήλωσης. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις οικονομικού έτους 2014 που θα υποβληθούν μετά την 14/7/2014, θα επιβληθεί:

1. Πρόσθετος φόρος 1% επί του οφειλόμενου με τη δήλωση φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης, με αφετηρία υπολογισμού την 15η Ιουλίου 2014

2. Για τις περιπτώσεις που δεν προβλέπεται η επιβολή πρόσθετου φόρου ή δεν προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 4 παρ. 1 εδάφιο 1 του ν. 2523/97, με τον περιορισμό το καταβλητέο σε κάθε μία περίπτωση ποσό, να μην ξεπερνά τα 100 ευρώ.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις διατάξεις του άρθρου 9 του ν. 2238/1994 «[…] Οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί γίνονται αποδεκτές μόνον εφόσον έχουν περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση, λογίζονται συνολικά και για τους δύο συζύγους και επιμερίζονται μεταξύ τους ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με την κλίμακα της παραγράφου αυτής ατομικό εισόδημα […]». Συνεπώς, τα ποσά των αποδείξεων που έχουν αναγραφεί στον κωδ. αριθμό 049 του εντύπου Ε1, δεν γίνονται δεκτά κατά την εκκαθάριση των εκπρόθεσμων δηλώσεων.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με πληροφορίες μελετά να δώσει παράταση για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις ημερολογιακού έτους 2013 έως το τέλος Δεκεμβρίου, ενώ για τις μηνιαίες συγκεντρωτικές καταστάσεις έτους 2014, η υποβολή των δύο πρώτων τριμήνων θα μπορεί να γίνει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014. Υπενθυμίζεται οτι η προθεσμία λήγει κανονικά στις 31 Ιουλίου.

Όσον αφορά στην διαδικασία υποβολής των εφετινών φορολογικών δηλώσεων με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει τα εξής:

• Την πρώτη ημέρα υποδοχής δηλώσεων, δηλαδή στις 20 Μαρτίου 2014, υπέβαλαν δήλωση 78 φορολογούμενοι και την τελευταία ημέρα 276.000.
• Ένας στους πέντε φορολογούμενους υπέβαλε δήλωση την τελευταία εβδομάδα.
• Έξι στους δέκα φορολογούμενους υπέβαλαν δήλωση τον τελευταίο μήνα.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Να ακυρωθούν τα πρόστιμα

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με το άνοιγμα της βουλής την επόμενη εβδομάδα θα καταθέσει τροπολογία για την ακύρωση των προστίμων εκπρόθεσμης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ανακοίνωσαν με κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές Ευκλείδης Τσακαλώτος και Δημήτρης Γελαλής.

Οι δύο βουλευτές τονίζουν στη δήλωσή τους «ότι παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και των επαγγελματικών φορέων, το υπουργείο Οικονομικών δεν έδωσε τελικά παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Έτσι, προσθέτουν, όχι μόνο έφερε τους λογιστές-φοροτεχνικούς και τους πολίτες στα όρια της πνευματικής και σωματικής αντοχής τους, αλλά θα επιβάλλει και δυσβάστακτα πρόστιμα σε όσους δεν πρόλαβαν την προθεσμία υποβολής».

Και αυτό συμβαίνει ενώ το ίδιο το υπουργείο δεν τήρησε τις προθεσμίες, ούτε επιβάλλει πρόστιμα σε άλλες περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής, καταλήγουν στη δήλωσή τους οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

ΠΟΛ 1174/2014

ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 19 του Κ.Φ.Δ. (ν.4174/2013) κατά την υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικών ετών 2013 και προηγούμενα.

Έπειτα από πληθώρα ερωτημάτων των Δ.Ο.Υ. σχετικά με το παραπάνω θέμα διευκρινίζονται τα εξής:

1. Με την παράγραφο 25 του άρθρου 72 του ν.4172/2013 ορίζεται ότι από την έναρξη ισχύος του ν.4172/2013 παύουν να ισχύουν οι διατάξεις του ν.2238/1994 (Α΄ 151), συμπεριλαμβανομένων και όλων των κανονιστικών πράξεων και εγκυκλίων που έχουν εκδοθεί κατ εξουσιοδότηση αυτού του νόμου. Επομένως, οι διατάξεις του άρθρου 61 του ν.2238/1994 περί ανακλητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και οι διατάξεις του άρθρου 62 του ν.2238/1994 περί συμπληρωματικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων δεν έχουν πλέον εφαρμογή από 1.1.2014.

2. Οπότε, οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 19 του Κ.Φ.Δ. (ν.4174/2013), όταν διαπιστωθεί από τον φορολογούμενο ότι περιέχουν λάθη ή παραλείψεις, πρέπει από την έναρξη ισχύος του Κ.Φ.Δ. (ν.4174/2013), ήτοι από 1.1.2014 και μετά να τροποποιούνται με την υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης. Με την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου ορίζεται ότι αν ο φορολογούμενος υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης, τότε και η τροποποιητική φορολογική δήλωση επέχει θέση αρχικής δήλωσης και θεωρείται ότι και οι δύο, αρχική και τροποποιητική έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Επίσης, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου, η υποβολή των τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων πρέπει να γίνεται οποτεδήποτε μέχρι την έκδοση εντολής ελέγχου από τη φορολογική Διοίκηση ή μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης για έλεγχο της αρχικής δήλωσης με όλες τις συνέπειες περί εκπρόθεσμης δήλωσης.

3. Κατόπιν των ανωτέρω, οι εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων παρελθόντων ετών (οικ. ετών 2013 και προηγούμενα), μπορούν να υποβληθούν μέσα στη προθεσμία που ορίζεται με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Κ.Φ.Δ. (ν.4174/2013). Για τις δηλώσεις αυτές θα επιβάλλονται οι ανάλογες κυρώσεις που προβλέπονται από τον Κ.Φ.Δ. (ν.4174/2013).

4. Περαιτέρω, διευκρινίζεται ότι οι εν λόγω εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις που συμπληρώνουν ποσά τα οποία ορίζονταν ρητά στην παρ.2 του άρθρου 19 του ν.2238/1994 και με τα οποία καλύπτεται ή περιορίζεται η προστιθέμενη διαφορά δαπάνης, υποβάλλονται χωρίς την επιβολή κυρώσεων, μέσα στη προθεσμία που ορίζεται με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Κ.Φ.Δ. (ν.4174/2013) και εφόσον με την παράλειψη δήλωσης αυτών των ποσών στην αρχική δήλωση δεν παραβιάστηκε φορολογική διάταξη διότι εκείνο το έτος δεν υπήρχε υποχρέωση συμπλήρωσής τους στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης. Στην περίπτωση όμως που το κρίσιμο έτος έχει παραγραφεί το δικαίωμα της Φορολογικής Διοίκησης για έλεγχο της αρχικής δήλωσης, τότε μόνο γι αυτά τα ποσά, και εφόσον αποδεδειγμένα δεν έχουν αναλωθεί, μπορεί να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση στο επόμενο μη παραγραφόμενο έτος και εφεξής.

Facebook Comments