Πολλοί Έλληνες, δικαίως, ενοχλήθηκαν από την προσφώνηση που έκανε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στον σκοπιανό ομόλογο της, Ζόραν Ζάεφ, που αποκάλεσε “Μακεδόνα πρωθυπουργό”. Όπως αρκετοί ενοχλούμαστε από τις ασφυκτικές πιέσεις, που ασκούν στην Ελλάδα οι εταίροι και σύμμαχοι μας, κυρίως Γερμανοί κι Αμερικάνοι, για την επίλυση του νεομακεδονικού ζητήματος, με την αποδοχή μιας ονομασίας, που θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία. Απολύτως κατανοητό για τα δικά τους συμφέροντα. Όχι όμως και για τα δικά μας.

Η χώρα μας σε αυτή την δύσκολη φάση, που διέρχεται, με την μεγάλη οικονομική κρίση να σοβεί και με τις συνεχείς υποχωρήσεις και ταπεινώσεις, που υφιστάμεθα στα εθνικά μας θέματα, δεν αντέχει να αποδεχτεί μια τέτοιου είδους λύση- συμφωνία. Ιδίως μάλιστα όταν οι γείτονες μας επιμένουν στον αλυτρωτισμό τους και στην ύπαρξη “μακεδονικού έθνους” και “μακεδονικής γλώσσας”, που δεν υφίστανται.

Εκ των πραγμάτων, εφόσον η κυβέρνηση Τσίπρα- Κοτζιά, συνεχίζει να προωθεί μια μεσοβέζικη και ατελή λύση, που περιορίζεται μόνον σε μια σύνθετη ονομασία, όπως είναι το προτεινόμενο Gornamakedonjia, έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το εθνικό αίσθημα και θα βρει απέναντι της την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων.

Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι ο κύβος ερρίφθη κι η κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να προχωρήσει στην συμφωνία, που δεν αποδέχεται η κοινωνία μας. Και το μεγάλο ερώτημα, που εγείρεται είναι πώς θα αποκαλούνται οι γείτονες μας, εφόσον επισήμως η Ελλάδα τους αναγνωρίσει ως Gornamakedonjia  η κάτι παρόμοιο. Φυσικά δεν θα τους αποκαλεί Γκορναμακεδονίτες αλλά υποχρεωτικά Μακεδόνες. Όπως πράγματι τους αποκαλούν όλοι οι ξένοι σήμερα, που όμως δεν έχουν ούτε τις ευαισθησίες ούτε την ιστορία και την παράδοση της Μακεδονίας, που διατηρούμε ενεργή κι άσβεστη εμείς οι Έλληνες. Διότι με τον τρόπο αυτό άραγε, οι γείτονες μας θα είναι Μακεδόνες ενώ οι Μακεδόνες της Θεσσαλονίκης, της Κοζάνης, της Δράμας, των Σερρών, της Φλώρινας, της Εδεσσας άραγε πώς θα αποκαλούνται. Θα είναι Ελληνες της κάτω Μακεδονίας ενώ οι πραγματικοί Μακεδόνες θα είναι οι κάτοικοι της Gornamakedonjia; Αυτό δεν μπορεί φυσικά να γίνει αποδεκτό από τον ελληνικό λαό, που στενάζει εδώ και χρόνια εξαιτίας της δεινής και πολυεπίπεδης κρίσης, που βιώνει σκληρά και υποφέρει. Μοιραία, πολύ φοβάμαι ότι η επιμονή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να αποδεχτεί εδώ και τώρα μια λύση στην ονομασία της γείτονος χώρας των Σκοπίων, οδηγεί σε ένα νέο διχασμό και σε μια ενδοκοινωνική σύγκρουση που δεν αντέχουμε υπό τις παρούσες συνθήκες.

Η γνώμη μου είναι ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να κλείσει τώρα το ζήτημα. Και να βρει τρόπους να παρατείνει ή και να καθυστερήσει επί μακρόν τις όποιες διαπραγματεύσεις, που σε αυτή την φάση δεν πρέπει να ευοδωθούν. Η ζημιά, που θα προκαλέσει μια συμφωνία τώρα, όπως προδιαγράφεται από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, είναι λίαν επαχθής για την κοινωνία. Και δεν θα αντέξει τις συνέπειες της ούτε η κυβέρνηση, αλλά, πολύ φοβάμαι, ούτε η χώρα.

Facebook Comments