Η Άλμπα ντι Τούτσι και η Μελάνια Ρέκα μαθαίνουν εντατικά γερμανικά. Στόχος τους είναι να φύγουν οπωσδήποτε από τη Νάπολη και να εργασθούν στη Γερμανία. «Στην Ιταλία δεν βρήκαμε τίποτα. Στο νοσοκομείο στη Ρώμη, όπου κάναμε την πρακτική μας ως μαίες, μας προσέφεραν ένα συμβόλαιο μόνο για τρεις μήνες. Μας θεωρούσαν τυχερές που βρήκαμε έστω και αυτό» λέει η Μελάνια Ρέκα.

Οι δύο γυναίκες δεν πολυασχολούνται με τον προεκλογικό αγώνα στην Ιταλία. Δεν θεωρούν ότι οι πολιτικοί παίρνουν αρκετά σοβαρά όσα τους απασχολούν. «Τα προβλήματα που έχουν οι νέοι στην Ιταλία, τα έχουν εδώ και δεκαετίες, αλλά κανένας πολιτικός δεν ενδιαφέρεται για αυτά». Όπως λένε, στην Ιταλία δουλειά βρίσκουν όχι αυτοί που έχουν τα περισσότερα προσόντα αλλά τις καλύτερες διασυνδέσεις.

Την ίδια άποψη έχει και ο οικονομολόγος από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης Μικέλε Μόσκα. Ο νεποτισμός και οι λιτότητα είναι οι δυο κύριοι λόγοι για τους οποίους οι νέοι εγκαταλείπουν την Ιταλία. «Χρειαζόμαστε πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις κυρίως στη δημόσια διοίκηση» λέει ο Ιταλός οικονομολόγος. Ως παράδειγμα φέρνει τις θέσεις διδακτικού προσωπικού στα πανεπιστήμια που εδώ και χρόνια έχουν παγώσει.

Μαφία, νεποτισμός και αδιαφορία οι αιτίες της μετανάστευσης των νέων

Σύμφωνα με τον Ιταλό καθηγητή, ο ιδιωτικός τομέας έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο σε σχέση με τον δημόσιο, ωστόσο αντιμετωπίζει διαφορετικά προβλήματα όπως είναι το οργανωμένο έγκλημα, η μαφία -η Καμόρα στην περίπτωση της Νάπολης. Οι θέσεις των κομμάτων δεν πείθουν τον Μικέλε Μόσκα ότι αυτά επιδιώκουν πραγματικά να επιλύσουν το πρόβλημα της ανεργίας. «Θέλουν απλά να μειώσουν τη φορολογία και τις εισφορές ώστε να γίνει πιο ευέλικτη η αγορά εργασίας» συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα δεξιά κόμματα προηγούνται. Από τη μια πλευρά το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και από την άλλη η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά. «Είναι αδιανόητο ότι κάθε χρόνο 170.000 νέοι εγκαταλείπουν την Ιταλία για να βρουν δουλειά στο εξωτερικό» λέει ο Τζανλούκα Κανταλαμέσα, υποψήφιος με τη Λέγκα του Βορρά στο Ερκολάνο και συμπληρώνει: «Η χώρα μας έχει επενδύσει πολλά χρήματα στην εκπαίδευση των νέων. Η Ιταλία χάνει μαζί με τους νέους και πόρους που θα είχε άμεση ανάγκη» συμπληρώνει. Για την ακροδεξιά, εκτός από την κεντροαριστερή κυβέρνηση υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση είναι και οι μετανάστες.

Για τις δυο μαίες από τη Νάπολη όλα αυτά σύντομα θα αποτελούν παρελθόν. Από την πρώτη Ιουνίου θα ξεκινήσουν να εργάζονται με συμβόλαιο αορίστου χρόνου σε νοσοκομείο στο Βίτεν, κοντά στο Ντίσελντορφ. Ωστόσο και οι δυο ελπίζουν η κατάσταση να βελτιωθεί κάποτε στην Ιταλία ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν.

Facebook Comments