Η ανακοίνωση εντός της ημέρας από την καγκελάριο των ονομάτων που θα αναλάβουν υπουργικό αξίωμα σε ενδεχόμενη κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού οδηγεί στον πειρασμό του προβληματισμού για το πόσες γυναίκες θα βρίσκονται ανάμεσα στους «εκλεκτούς» της Άγκελα Μέρκελ. Μια γρήγορη ματιά στο πολιτικό τοπίο της σημερινής Γερμανίας πείθει και τον πιο δύσκολο παρατηρητή ότι γυναίκες δεν λείπουν από ανώτατα αξιώματα. Για παράδειγμα, η υπουργός Άμυνας είναι γυναίκα, στη Βουλή οι επικεφαλής πολλών κοινοβουλευτικών ομάδων είναι επίσης γυναίκες. Στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα τα ηνία του θα αναλάβει προσεχώς επίσης γυναίκα.

Μέρκελ, «το κορίτσι του Κολ»

Η Ζαμπίνε Λοϊτχόιζερ – Σναρενμπέργκερ, η ίδια επί χρόνια υπουργός Δικαιοσύνης, το διατύπωσε πολύ εύστοχα. «Πριν από 25 χρόνια ήταν αδιανόητο να υπάρχει γυναίκα καγκελάριος στη Γερμανία επί 12 χρόνια», είπε μιλώντας στη Deutsche Welle. «Εκείνο που λείπει είναι γυναίκα πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αλλά συνολικά έχει βελτιωθεί σημαντικά  η αντίληψη για την απόδοση της γυναίκας στην πολιτική».  

Όπου ως πολιτική εννοεί κυρίως χαρτοφυλάκια που ανήκουν στον σκληρό πυρήνα μιας κυβέρνησης, όπως είναι τα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών ή Οικονομικών. Από το 2005 η καγκελαρία βρίσκεται σε θηλυκά χέρια. Το ότι από το 1991 μέχρι το 1994 η σημερινή καγκελάριος, σε ηλικία μόλις 37 χρονών, διηύθυνε το υπουργείο Γυναικών και Νεότητας, έχει ξεχαστεί. Τότε, κάθε αναφορά στο όνομα Άγκελα Μέρκελ συνοδεύονταν από την ετικέτα το «κορίτσι του Χέλμουτ Κόλ». Μια εικόνα κλισέ και σε κάθε περίπτωση έκφραση – τότε – έλλειψης σεβασμού. Σήμερα, τα πράγματα άλλαξαν και δεν διανοείται κανείς να κάνει τέτοιου είδους σκέψεις. Σήμερα, όταν η καγκελάριος ανατρέχει σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια θα πρέπει να κρυφογελά και να είναι ικανοποιημένη με τα όσα κατάφερε.

Θηλυκότητα στην πολιτική

«Το δικαίωμα μιας γυναίκας να εφαρμόζει δικά της μοντέλα ζωής, τι της είναι σημαντικό και τι όχι, θα πρέπει να βελτιωθεί» είχε πει η Μέρκελ το 1991, σε συνέντευξη στη DW. «Στους άνδρες είναι πολύ πιο εύκολο να πουν, ότι θέλω να εργαστώ, να παντρευτώ και να κάνω παιδιά. Είναι αυτονόητα πράγματα για τους άνδρες, αλλά πολύ συχνά σε βάρος των δυνατοτήτων ή των ευκαιριών των γυναικών».  

Ένα άλλο θέμα, όχι δευτερεύουσας σημασίας, είναι η θηλυκότητα στην πολιτική. Η Μάργκαρετ Λίνενμποργκ, ερευνήτρια φύλων, παρατήρησε ότι όσο μεγαλώνει ο αριθμός γυναικών στην πολιτική, τόσο περισσότεροι ποικίλει και ο θηλυκός ρόλος. Η Μέρκελ, υποστηρίζει, προτιμά να μην τονίζει ότι είναι γυναίκα, σε αντίθεση με άλλες που η θηλυκότητά τους είναι εμφανής. Η ερευνήτρια τονίζει ωστόσο την ένταση ανάμεσα στην μιντιακή απεικόνιση της θηλυκότητας και την πολιτική επιτυχία. Η αξιολόγηση αυτής της επιτυχίας γίνεται συχνά σύμφωνα με «αρχαϊκά πρότυπα». Η εικόνα της «μαμάς Μέρκελ» δεν ταιριάζει, υποστηρίζει η Λίνενμποργκ, παρόλο που συνεχίζεται να χρησιμοποιείται. Σημειωτέον ότι η Μέρκελ δεν έχει παιδιά.

 

Facebook Comments