Η έλευση στην Αθήνα των επικεφαλής των Θεσμών σκιάστηκε από τις σημαντικές εξελίξεις στα ανοικτά μέτωπα, που διατηρεί σήμερα η κυβέρνηση σε μιά σειρά από μείζονος σημασίας θεσμικά, πολιτικά αλλά κι εθνικά ζητήματα.

Η παραίτηση της Ράνιας Αντωνοπούλου, υπουργού αναπληρωτή Εργασίας, που ασχολείτο με την αντιμετώπιση, υποτίθεται, της ανεργίας ανθρώπων, που ζουν με 300-600 ευρώ το μήνα, θύμισε ότι το παραμύθι περί “ηθικού πλεονεκτήματος” της Αριστεράς, έχει αρχίσει να φθίνει και να μην συγκινεί τους πολίτες, που μετά βδελυγμίας αποστρέφονται πολιτικούς και πολιτική.

Η κ. Αντωνοπούλου αναγκάστηκε να υποβάλλει την παραίτηση της μετά τον σάλο, που ξεσήκωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το facebook και το twitter, η αποκάλυψη ότι με νομοθετική ρύθμιση, που είχε περάσει στον ίδιο νόμο, που προέβλεπε περικοπές σε συντάξεις κι επδόματα φτωχών ανθρώπων, βιοπαλαιστών, η κυβέρνηση, με πρωτοβουλία της κ. Αντωνοπούλου, προωθούσε ρύθμιση με την οποία επέτρεπε να επεκταθεί το επίδομα ενοικίου, που δίνεται σε βουλευτές επαρχίας για το διάστημα, που διαμένουν στην Αθήνα, λόγω των κοινοβουλευτικών τους υποχρεώσεων, και στους υπουργούς (εξωκοινβουλευτικούς, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του ζεύγους Αντωνοπούλου- Παπαδημητρίου), που δηλώνουν μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.

Το γεγονός καθίσταται ακόμα επαχθέστερο, όταν καταλάβει κάποιος ότι το ζεύγος αυτών των δύο υπουργών, που μετεκλήθηκαν, άγνωστο για ποιούς λόγους, από τις ΗΠΑ, και δεν μπήκαν καν στην βάσανο της εκλογικής διαδικασίας για να γίνουν υπουργοί, είναι από τους πλουσιότερους πολιτικούς, που διαθέτει η χώρα, με ετήσιο εισόδημα, που υπερβαίνει τις 450 χιλ. ευρώ. Ότι είναι νόμιμο, δεν είναι κι ηθικό. Κι είναι βέβαιο ότι θα ενταθούν πλέον οι πιέσεις για την παραίτηση και του κ. Παπαδημητρίου και θα έρθει πιό κοντά ο χρόνος ενός ανασχηματισμού, που θα υποχρεωθεί να κάνει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας πλέον.

Συγχρόνως όμως, μεγάλης και καθοριστικής σημασίας υπήρξε η δήλωση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Πάϊατ ότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως έρευνα του αμερικανικού FBI εις βάρος Ελλήνων πολιτικών, διαψεύδοντας κυβερνητικές πηγές και παραδικαστικά παπαγαλάκια, που επιχειρούσαν να εμπλέξουν και τις αμερικανικές αρχές στις έρευνες για το δήθεν πολιτικό σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα. Η δήλωση του αμερικανού πρεσβευτή ενδυνάμωσε την άποψη πολλών ότι η υπόθεση Novartis, τουλάχιστον στο σκέλος της πολιτικής εμπλοκής, αποτελεί μια εν εξελίξει πολιτική σκευωρία, που δεν στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα κι αποδείξεις.

Όλα αυτά σε μια περίοδο, που η κυβέρνηση βιάζεται να κλείσει την επόμενη, κι από ότι φαίνεται, την τελευταία δ΄αξιολόγηση, που αρκετοί την συνδέουν πλέον με μιά σειρά από θέματα εξωτερικής πολιτικής. Συνδέεται άραγε η επιτυχής και ταχεία ολοκλήρωση του μνημονίου κι η ενδεχόμενη ελάφρυνση του χρέους με μια σαφή υποχώρηση της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων η σε μιά, αντίθετη προς τα δικά μας συμφέροντα, συμφωνία με την Αλβανία; Οι πληροφορίες κι οι ενδείξεις τουλάχιστον μάλλον επιτείνουν αυτή την εντύπωση, την οποία ενίσχυσε και το εν εξελίξει ταξίδι του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ στα δυτικά Βαλκάνια, με πρώτο σταθμό τα Σκόπια, όπου ουσιαστικά προέτρεψε την Αθήνα να κλείσει σύντομα το θέμα της ονομασίας.

Επί της ουσίας, δεν προέκυψε κάτι το ουσιώδες στην πρώτη συνάντηση του οικονομική επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών. Η κυβέρνηση δείχνει να επιμένει στην άποψη της “καθαρής εξόδου” από τα μνημόνια, που μάλλον αποτελεί περισσότερο προεκλογικό τέχνασμα παρά ρεαλιστική άσκηση οικονομικής πολιτικής. Όπως για μια ακόμα φορά προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα της γενικής συνέλευσης της, η σωστή πολιτική είναι να αποδεχτεί η Ελλάδα από τώρα για την μετά τα μνημόνια εποχή, την “προληπτική γραμμή στήριξης”, που φυσικά αποτελεί έμμεσο μνημόνιο, αλλά θα επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να μην μείνει απροστάτευτη στο ενδεχόμενο μιας νέας οικονομικής κρίσης και θα δίνει τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να διατηρήσει το περιβόητο waiver, που θα επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες να δανείζονται με χαμηλότερο επιτόκιο.

Αλλά, δυστυχώς, με την ανευθυνότητα, που την διακρίνει, για καθαρά πολιτικάντικους λόγους, η κυβέρνηση δείχνει να απορρίπτει την προληπτική γραμμή και φαίνεται να προετοιμάζεται για εκλογές εντός του φθινοπώρου 2018, προτού φανεί η επίπτωση των νέων μέτρων στην κοινωνία, που είναι εξουθενωμένη από την πολυετή οικονομική δοκιμασία κι εξαθλίωση.

Facebook Comments