Δεν βγήκε άσπρος καπνός από τη χθεσινή συνάντηση Νίκου Αναστασιάδη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, με την κυβέρνηση να εξακολουθεί να προσδοκεί όμως ότι σε βάθος χρόνου η έκτακτη ρευστότητα της Τράπεζας Κύπρου θα μετατραπεί σε μακροχρόνιο ομόλογο.

Παρά το γεγονός ότι οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει φέρουν τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τους συνεργάτες τους να μην επιστρέφουν στη Λευκωσία με «άδεια χέρια», εντούτοις, η ανακοίνωση της προεδρίας, που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, δεν παρέπεμπε σε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι ο διάλογος με τον πρόεδρο της ΕΚΤ θα συνεχιστεί πάνω σε κάποια συμφωνηθέντα, για τα οποία, ωστόσο, δεν δίνονται λεπτομέρειες.

Οι πληροφορίες από το προεδρικό αναφέρουν ότι ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος συνοδευόταν από τον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, τη διοικητή της ΚΤ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη και τον υφυπουργό παρά τω προέδρω Κωνσταντίνο Πετρίδη, έθεσε για άλλη μια φορά το θέμα της έκτακτης ρευστότητας που κληρονόμησε η Τρ. Κύπρου από τη Λαϊκή και με τη συμφωνία που έγινε με την Τρ. Πειραιώς.

Το θέμα είχε τεθεί αρχικά πέρσι τον Ιούνιο και συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε πάλιν πριν ένα χρόνο ο πρόεδρος με τον κ. Ντράγκι.

Σε γραπτό του σημείωμα, που είχε τότε διαρρεύσει, ο κ. Αναστασιάδης ζητούσε τη μετατροπή του ELA σε μακροχρόνια υποχρέωση της Τρ. Κύπρου, που θα βοηθούσε τη ρευστότητα της.

Η ΕΚΤ σε αντίθεση με πέρσι δεν έχει εκδώσει μέχρι αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε ανακοίνωση σε σχέση με τη συνάντηση τον κ. Ντράγκι με τον κ. Αναστασιάδη.

Το αίτημα της κυπριακής κυβέρνησης δεν φαίνεται να βρίσκει προς το παρόν ανταπόκριση από τη Φρανκφούρτη, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τον τελευταίο χρόνο σε σχέση με την εξυγίανση και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και παρά την αισιοδοξία που εκφράζει η κυβέρνηση.

Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που φθάνουν τα €27 δισ., και η καθυστέρηση στην προώθηση λύσεων, φαίνεται να προβληματίζουν την ΕΚΤ, που θα αναλάβει το Νοέμβριο την εποπτεία των μεγάλων κυπριακών τραπεζών.

Facebook Comments