Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα δημοσιεύσει τα πλήρη στοιχεία όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών με λεπτομέρειες μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησής της και ότι θα δώσει στις τράπεζες μόλις δύο εβδομάδες για να καταλήξουν σε σχέδια για την αντιμετώπιση τυχόν ελλειμμάτων κεφαλαίων.

Αξίζει να σημειώσουμε πως τα αποτελέσματα τις αξιολόγησης των 128 σημαντικότερων τραπεζών της ευρωζώνης θα δημοσιευθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, πριν η ΕΚΤ αναλάβει την εποπτεία των τραπεζών στις 4 Νοεμβρίου.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε επίσης ότι θα δώσει στις τράπεζες τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της αξιολόγησής της τον Σεπτέμβριο / Οκτώβριο, ενώ δεν θα αποκαλύψει τα τελικά αποτελέσματα μέχρι «πολύ κοντά» στην ημερομηνία της δημοσίευσης.

Μαζί με τα αποτελέσματα των δεικτών κεφαλαίου, η ΕΚΤ θα προβεί επίσης σε εκτενείς αποκαλύψεις για τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, καθώς και σε λεπτομέρειες για τις περιοχές όπου οι ρυθμιστικές αρχές έκαναν τις μεγαλύτερες προσαρμογές στην αξία των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών.

Μεγαλύτερη διαφάνεια

Τυποποιημένες αναλογίες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως ποσοστό των ανεξόφλητων δανείων θα δοθούν για πρώτη φορά, μαζί με τα τυποποιημένα στοιχεία σχετικά με το επίπεδο των προβλέψεων για τα επισφαλή δάνεια που έχουν λάβει σε σχέση με τα επισφαλή δάνεια τους.

Αυτό θα επιτρέψει στους αναλυτές και τους επενδυτές να κάνουν πιο ουσιαστικές συγκρίσεις μεταξύ της κατάστασης του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών, κάτι που έχουν παράπονα ότι δεν μπορούσαν να κάνουν στο παρελθόν.

Το να προσφερθεί στους επενδυτές τα εργαλεία για να λαμβάνουν πιο σωστές αποφάσεις σχετικά με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αποτελεί βασικό στόχο των stress tests.

Κεφάλαια

Τα αποτελέσματα θα βασίζονται στις θέσεις των τραπεζών στο τέλος του 2013, αλλά οι λεπτομέρειες για τυχόν αντληθέντα κεφάλαια από τις κεφαλαιαγορές μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 30 Σεπτεμβρίου θα δοθούν επίσης. Οι τράπεζες με ελλείψεις κεφαλαίων θα πρέπει να παρουσιάσουν σχέδια για την αντιμετώπισή τους μέσα σε δύο εβδομάδες.

Η ΕΚΤ είπε ότι «γενική προσδοκία» της ήταν ότι οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν την πιο «απλή μορφή του μετοχικού τους κεφαλαίου για να καλύψουν τις ελλείψεις που θα αποκαλύψει η αξιολόγησή της και το «βασικό» οικονομικό σενάριο.

Αυτό συνεπάγεται με το ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ως έναν τρόπο για να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις κεφαλαίων, αν και οι τράπεζες με κενά που βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στην επανεξέταση της ποιότητας του ενεργητικού τους, μπορεί να τις αντισταθμίσουν με τα κέρδη τους το 2014.

Οι τράπεζες που αποτυγχάνουν με βάση το δυσμενές σενάριο, θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν «περιορισμένη χρήση» άλλου είδους υψηλότερης ποιότητας κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τύπων ομολόγων που μετατρέπονται σε μετοχές.

Facebook Comments