Η διστακτική οικονομική βελτίωση και οι ακμάζουσες αγορές ομολόγων υποστυλώνουν τις ευρωπαϊκές εταιρίες και θα περιορίσουν τον συντελεστή χρεοστασίου ομολόγων junk στο 4,1% έως τον επόμενο χρόνο, εκτιμά ο οίκος αξιολογήσεων Standard & Poors.

Ο συντελεστής χρεοστασίων σε 12μηνο ορίζοντα του οίκου, για εταιρίες που αξιολογούνται κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (τα αποκαλούμενα junk) μειώθηκε στο 5,1% κατά το α΄ τρίμηνο του 2014, σε σύγκριση με 6% στα τέλη του περασμένου έτους. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το γ΄ τρίμηνο του 2011.

Ο συντελεστής πιθανότατα θα υποχωρήσει περαιτέρω κατά το επόμενο έτος, καθώς ακόμη και εταιρίες με πολύ μεγάλα χρέη, αντιμετωπίζουν το ευχάριστο καλωσόρισμα της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων, η οποία «διψάει» για φρέσκια προσφορά εκδόσεων, αναφέρει η S&P.

Ο οίκος αναφέρει: «Οι υποβόσκουσες πιστωτικές τάσεις καταδεικνύουν τάσεις βελτίωσης οι οποίες, σε συνδυασμό με τις συνθήκες εύρωστης ρευστότητας και το χαμηλότερο κόστος δανεισμού, πιθανότατα θα μεταφραστούν σε πρόσθετη πτώση του συντελεστή χρεοστασίων κατά τον επόμενο χρόνο. Πιστεύουμε ότι συνολικά το ευρωπαϊκό ποσοστό στάσεων πληρωμών (default) θα έχει διολισθήσει στο 4,1% ως τον Ιούνιο 2015.

Η οικονομική βελτίωση μετά την κρίση στην ευρωζώνη έχει βοηθήσει, αλλά ο βασικός παράγοντας για την πτώση είναι η εξαιρετική δεκτικότητα των αγορών ομολόγων. Οι εκδόσεις ομολόγων υψηλής απόδοσης έχουν καταρρίψει ρεκόρ και ακόμη και εταιρίες με την «junky» αξιολόγηση C, απολαμβάνουν έτοιμη πρόσβαση στις αγορές.

Η S&P προσθέτει: «Παρά την αυξημένη προσφορά, η ασίγαστη -όπως δείχνει- ζήτηση, πίεσε τις αποτιμήσεις των νέων εκδόσεων σε νέα κυκλικά χαμηλά τον Μάρτιο. Η μέση απόδοση ως την λήξη (yield-to-maturity) για τα ομόλογα υψηλής απόδοσης (high yield) υποχώρησε κοντά στο 5% τον Μάρτιο, αν και τα yields έχουν ανακάμψει ελαφρώς έκτοτε.

 

Facebook Comments