Πρέπει να ανησυχούμε ή να χαιρόμαστε για την ταυτόχρονη πτώση της τιμής του Χρυσού & του Πετρελαίου

Βέργος Κωνσταντίνος

Η τιμή του χρυσού σημείωσε αξιοσημείωτη βουτιά τις τελευταίες ημέρες, της τάξης του 15%, ενώ η τιμή του πετρελαίου μειώθηκε κατά 10% σε διάστημα 2 εβδομάδων. Κατά ορισμένους, φτηνότερο πετρέλαιο, θα μπορούσε να σημάνει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και ισχυρότερη ανάπτυξη, ενώ η πτώση της τιμής του χρυσού θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την απομάκρυνση από περίοδο αστάθειας. Είναι όμως έτσι;

1. O χρυσός προιδεάζει για την τιμή των μετοχών

Σε αντίθεση με ότι πολύς κόσμος πιστεύει, η τιμή του χρυσού συνήθως δεν συνδέεται με περίοδο ύφεσης. Ο χρυσός, ως επένδυση,  πάει καλύτερα σε περίοδο ανάπτυξης , παρά υφεσης. Στο 80% των πρόσφατων οικονομικων κύκλων παγκοσμίως, η τιμή του χρυσού προιδεάζει,  παρά ακολουθεί την ανάπτυξη.

Μάλιστα, η τιμή του χρυσού είναι συχνα πιό καλός δείκτης για την επερχόμενη ανάπτυξη από τις τιμές των εμπορευμάτων (commodities), καθως  επηρεάζεται λιγότερο από πρόσκαιρες καταναλωτικές τάσεις, προσκαιρες διακοπές παραγωγής, ή καιρικές συνθήκες, από τα οποία μπορεί να επηρεαστούν οι τιμές πολλών εμπορευμάτων.

Από την αλλη πλευρά, ο χρυσός δεν έχει πλέον τον ρόλο που συνήθισε να έχει στο παρελθόν, αποτελεί ενα όλο και μικρότερο περιουσιακό στοιχείο παγκόσμια, και η ζήτησή του, που στο παρελθόν ήταν κυρίως συνδεδεμένη με κοσμήματα, νομίσματα και βιομηχανικές χρήσεις,  πλέον εστιάζεται σε κερδοσκοπικές ανάγκες, κυρίως στην μειωση των κινδύνων από την ανατίμηση του δολαρίου, με το οποίο εχει συσχέτιση.

Η ανατίμηση του χρυσού, αποτελεί , συμπερασματικά, σχετικά ασφαλή ένδειξη ότι ακολουθεί άνοδος στις τιμές των εμπορευμάτων και στη συνέχεια των μετοχών.

2. Η τιμή του χρυσού στην παρούσα φάση. Τι σηματοδοτεί.


Η σημαντική πτώση των τιμών του χρυσού, από την  άλλη πλευρά, εφόσον συνοδεύεται από πτώση των τιμών των εμπορευμάτων, είναι αρκετά συμπαγής ένδειξη ότι η παγκόσμια οικονομια εισέρχεται σε φαση ύφεσης. Στην παρούσα φάση πράγματι είχαμε δύο ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά στην παγκόσμια οικονομία. Η Κινέζικη οικονομία άρχισε να ‘χαμηλώνει ταχύτητες’ και η οικονομια των χωρών του ΕΥΡΩ μπαίνει ξανά σε ύφεση ως αποτέλεσμα της υπερβολικής λιτότητας στην Ευρωζώνη.

Ομως η κρίση στην Ευρώπη δεν  ταυτίζεται με κρίση στις ΗΠΑ επι του παρόντος, καθώς η Αμερικάνικη οικονομία καθε άλλο παρα σε κρίση είναι. Οι ΗΠΑ είναι σε φαση ανάπτυξης, η πολιτική ανάπτυξης των τελευταίων 4 ετών οδήγησε σε σταδιακή πώση της ανεργίας από 10% σε 7,6%, ενώ επίσης δεν υπάρχουν ενδείξης ‘υπερθέρμανσης της’, όπως φοβόντουσαν κάποιοι, καθώς ο πληθωρισμός είναι ακόμη στο 2% που ειναι ο μεσος όρος των 12 τελευταίων μηνών.

Η ανεργία στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 0,5% κατά το τελευταιο εξάμηνο, συμπαγής ένδειξη ότι η πραγματική ανάπτυξη στο πρηγούμενο εξάμηνο ήταν πάνω από 3%. Οι βιομηχανικές παραγγελίες, τα αποθέματα αλλά και η παραγωγική δυναμικότητα στις ΗΠΑ είναι σε επίπεδα που δειχνουν ότι υπάρχει ανάπτυξη χωρίς ‘υπερθέρμανση’, δίνοντας 1-2 χρόνια ακόμη ανάπτυξης στην υπερδύναμη αυτή.

Η Κινέζικη οικονομια, επίσης, φαίνεται ότι κινείται σε επίπεδα ανάπτυξης μεγαλύτερα του 7% που είναι ‘όχι ότι  καλύτερο’, αλλά πάντως έδειξη ότι ανακάπτει από τα αναιμικά επίπεδα ανάπτυξης που ήταν στο β εξάμηνο περσυ.

Τέλος η Ιαπωνία, κολλημένη οικονομία επί πολλά έτη, ευνοειται από τις πρόσφατες αποφάσεις για νομισματική χαλαρωση. Επομένως η πρόσφατη πτώση της τιμής του χρυσού δεν συνοδευεται από ενδείξεις για την παγκόσσμια οικονομία. Μα τότε τι συμβαίνει;

Η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης της Κύπρου να πουλήσει 10 τόνους χρυσού αξίας 500 περίπου  εκατομμυρίων δολαρίων, ωστε να καλύψει κομμάτι του δημόσιου χρέους, δημιούργησε πανικό στους επενδυτές χρυσού,οι οποίοι κρατάνε στο βάθος του μυαλού τους την καταστροφική, στη τιμή του χρυσού, επίπτωση των πωλήσεων χρυσού Κεντρικών Τραπεζών  προ ολίγων ετών. Επίσης, οι εκτιμήσεις για παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου μειώθηκαν σημαντικά από διεθνείς οργανισμούς, καθως βλέπουν της Ευρωπαική Ενωση να εισερχεται σε ύφεση το 2013.

Ομως η Ευρωπαική Ενωση δε αποτελεί την ατμομηχανή της Παγκόσμιας οικονομίας, το ρόλο αυτό έχουν η ΗΠΑ και δευτερευόντως η Κίνα με την Ιαπωνία σε αυτή τη φάση, όλες σε ανάπτυξη όπως εξηγήθηκε προηγούμενα. Λαβαίνοντας υπόψιν τις νέες εκτιμήσεις παγκόσμιας ζήτησης,  η τιμή πετρελαίου, θα μπορούσε να πέσει ως και 15%,αρα ως τώρα η πτώση δεν έχει ενδεχομένως ολοκληρωθεί. Από την άλλη, η λαθεμένη προαναγγελία από την Κύπρο για πώληση χρυσού (δε επρεπε να προαναγγελθει,μονο να πραγματοποιηθεί!) θα μπορούσε να συνεχίσει να οδηγεί κάτω τις τιμές καθοδικά, καθώς το μοντέλο πώλησης χρυσού από την Κύπρο μπορεί να ακολουθηθεί άμεσα από άλλες Ευρωπαικές χώρες με προβλήματα χρέους όπως η Ιταλία, που μάλιστα διαθέτουν μεγαλύτερα αποθέματα.

Οι τιμές, πάντως, τόσο του χρυσού όσο και του πετρελαίου θα μπορούσαν να ανακάμψουν από τα μέσα της άνοιξης, αν και δυσκολο να επιστρέψουν αμεσα στα προηγούμενα επίπεδα. Ακόμη, όμως, δεν έχουν καταγράψει , ούτε οι τιμές χρυσού, ούτε πετρελαίου, τέτοια τάση που να προδιαθετει γκρεμισμα τιμών σε επίπεδα 35%-40% χαμηλότερα, όπως θα γίνει όταν όντως η παγκόσμια οικονομία διαφανεί ότι εισέρχεται σε υφεση.

3. Συμπεράσματα.


Οι τιμές μετοχών θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά στο επόμενο διάστημα. Ομως οι προβλέψεις για πτώση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, θα ήταν λάθος να αγνοηθούν. Αργά η γρήγορα, οι εκτιμήσεις ανάπτυξης τόσο για ΗΠΑ όσο και Κίνα θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν δυσμενώς,  ωθώντας σε κάποια πίεση τιμών επί 2-3 βδομάδες. Ομως, η βασική πρόβλεψη για ανάπτυξη του ΑΕΠ των χωρών αυτών, όπως και του παγκόσμιου ΑΕΠ, παραμένει, επιτρέποντας ετησια άνοδο τιμών των μετοχών στις ΗΠΑ της τάξης του 5%-10%, και διψηφια στην Ασία . Η όποια πτώση, επομένως, ως ευκαιρία αγορών μετοχών θα φαίνονταν, παρά πώλησης.

 

Κωνσταντίνος Βέργος, Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία