Η Wall Street παραμένει σε υψηλά επίπεδα και παρά τις όποιες πιέσεις υπάρχουν κάθε φορά, οι αγοραστές καταφέρνουν να αποτρέψουν την επιστροφή σε χαμηλότερα επίπεδα. Φυσικά, ούτε λόγος για την «απειλή» της μακροπρόθεσμης ανοδικής τάσης, καθώς το σενάριο αυτό δε συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες.

Η παραμονή σε υψηλά επίπεδα, έχει φουντώσει και τις «κόντρες» μεταξύ των αναλυτών, καθώς αν και οι περισσότεροι τάσσονται με το σενάριο της πτώσης, οι αγορές δικαιώνουν (όπως πάντα), τους λίγους που βλέπουν ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Το καλό σενάριο

Παρακάτω είναι οι λόγοι για τους οποίους η μειοψηφία των αναλυτών πιστεύει ότι οι αγορές θα συνεχίσουν υψηλότερα.

  1. Βελτίωση των οικονομικών συνθηκών
    Μιλώντας για την αμερικανική οικονομία, η αγορά εργασίας εμφανίζει σημάδια βελτίωσης όπως φαίνεται και από την πτώση της ανεργίας στο 6,1%. Η μεταποίηση έχει σημειώσει σημαντική ανάκαμψη. Στην Ευρωζώνη, οι οικονομικοί δείκτες και τα εταιρικά κέρδη ενισχύονται, ενώ η Κίνα εξακολουθεί να διατηρεί υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, διαψεύδοντας όσους υποστηρίζουν ένα hard landing. Επίσης, παρά το γεγονός ότι οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες έχουν μειώσει τις εκτιμήσεις τους για το αμερικανικό ΑΕΠ του 2014, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μακροοικονομικές συνθήκες συνεχίζουν να βελτιώνονται.
  2. Χαλαρές νομισματικές πολιτικές
    Παρά το γεγονός ότι η Fed συνεχίζει να μειώνει τη στήριξή της προς την αμερικανική οικονομία, δεν αναμένεται κάποια αύξηση επιτοκίων μέχρι και τα μέσα του 2015. Από την άλλη, η ΕΚΤ και η BoJ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα η επίλυση των οποίων θα απαιτήσει επιπρόσθετη νομισματική χαλάρωση.
  3. Θετικές προοπτικές για τα εταιρικά μεγέθη
    Η αύξηση της κερδοφορίας συνεχίζεται και όπως έχει φανεί από τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου, οι περισσότερες εταιρείες έχουν ξεπεράσει το στόχο των επενδυτών. Επίσης, η μείωση του κόστους (απολύσεις) σε συνδυασμό με την απομόχλευση των ισολογισμών, αυξάνει τα περιθώρια κέρδους, ενώ το φθηνό χρήμα ευνοεί τις νέες επενδύσεις.
  4. Αύξηση των εξαγορών και συγχωνεύσεων
    Η εξαιρετικά ανοδική τάση των εξαγορών και συγχωνεύσεων είναι θετική για την αγορά μετοχών, αφού δείχνει υψηλά επίπεδα επενδυτικές εμπιστοσύνης. Η άνοδος των τιμών των περισσότερων εταιρειών που εξαγοράζονται στηρίζει τις αγορές και δίνει το μήνυμα της θερμής ανταπόκρισης από το επενδυτικό κοινό.
  5. Ρευστότητα εκτός αγορών
    Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι μεγάλοι επενδυτές «κάθονται» πάνω στα υψηλότερα επίπεδα ρευστότητας των τελευταίων δυο ετών. Αυτό σημαίνει ότι περιμένουν κάθε σημαντική διόρθωση για να τοποθετηθούν σε καλύτερα επίπεδα.

Το κακό σενάριο

Από την άλλη, η πλειοψηφία των αναλυτών αντιμετωπίζει με δυσπιστία όλη αυτή την άνοδο και θεωρεί ότι ο τρέχον οικονομικός κύκλος έχει φτάσει στην κορυφή του.

  1. Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται
    Δυο από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι αγορές είναι η αργή αύξηση της απασχόλησης και η επερχόμενη άνοδος των επιτοκίων. Ακόμα, η οικονομική αδυναμία στην Ευρωζώνη και την Κίνα απειλούν την αμερικανική ανάπτυξη.
  2. Σημαντικά υψηλότερα επιτόκια
    Μετά από χρόνια χαλαρής νομισματικής πολιτικής, οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωπες με την απότομη άνοδο του πληθωρισμού. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων και θα προκαλέσει επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης.
  3. Γεωπολιτική αβεβαιότητα
    Παραμένει η μεγαλύτερη απειλή της παγκόσμιας οικονομίας καθώς τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά. Μέση Ανατολή και Ουκρανία είναι οι δυο πιο επικίνδυνες περιοχές που θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν τις τιμές του πετρελαίου και να οδηγήσουν σε νέα ύφεση.

Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε ποιο σενάριο θα επικρατήσει τελικά, καθώς οι επιπτώσεις και των δυο σεναρίων στις αγορές αλλά και την οικονομία θα είναι πολύ μεγάλες.
 

Facebook Comments