Αίτηση προστασίας από τους πιστωτές κατέθεσε την Παρασκευή στο δικαστήριο του Λουξεμβούργου ο πορτογαλικός όμιλος Espírito Santo International SA, λέγοντας ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του καθώς λήγει ένα σημαντικό μέρος του χρέους του.

«Το καθεστώς ελεγχόμενης διαχείρισης θα επιτρέψει στην εταιρεία να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των πιστωτών της κατά τρόπο διαφανή και ομαλό υπό τον έλεγχο των δικαστηρίων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, ενώ προσθέτει πως αυτό «θα επιτρέψει την καταλληλότερη διαχείριση της αξίας των παγίων για τους πιστωτές έναντι μιας ταχείας και μαζικής εκκαθάρισης».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η αδυναμία της Espirito Santo International να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμο ομόλογο έσπειρε τον πανικό στις αγορές ξυπνώντας μνήμες από την πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση. Στις 15 Ιουλίου, μια άλλη εταιρεία του ομίλου, η Rioforte, ανακοίνωσε επίσης πως αδυνατεί να αποπληρώσει ομόλογο 847 εκατ. ευρώ στην Portugal Telecom.

Η Espírito Santo International κατέχει μέσω της βασικής της μονάδας, Rioforte Investments, ακίνητα και ξενοδοχεία σε Πορτογαλία και Βραζιλία, αλλά και μερίδιο 49% στην Espirito Santo Financial Group, η οποία με τη σειρά της κατέχει το 20% της πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo, η οποία είναι μέτοχος της Portugal Telecom.

Facebook Comments