Λανθασμένους χειρισμούς σε διάφορα ζητήματα  καταλογίζει στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ), Πανίκο Δημητριάδη, ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σε  επιστολή του προς τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Όπως μετέδωσε το ΡΙΚ, στην επιστολή ο κ. Αναστασιάδης, αφήνει επίσης έμμεση αιχμή για τους χειρισμούς της ΕΚΤ στο θέμα της άντλησης ρευστότητας από τον αρμόδιο ευρωπαϊκό μηχανισμό, «ELA», για τη Λαϊκή Τράπεζα.

Αναφέρει συγκεκριμένα ότι ο κ. Δημητριάδης έκανε χρήση του «ELA» χωρίς έλεγχο, επισημαίνοντας ότι υπήρξε παραβίαση των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Επιπλέον, ο κ. Αναστασιάδης επαναλαμβάνει τα περί παύσης του κ. Δημητριάδη αναδεικνύοντας λάθη που έκανε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.

Ο κ. Ντράγκι έστειλε επιστολή στον κύπριο πρόεδρο τονίζοντας ότι η όποια απόφαση για παύση του κ. Δημητριάδη θα κριθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στη δική του επιστολή, ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι η Κύπρος έχει προεδρικό σύστημα με διάκριση εξουσιών μεταξύ Εκτελεστικής και Νομοθετικής εξουσίας. Εξηγεί ότι δεν μπορεί να παρέμβει στην έρευνα που κάνει η κυπριακή βουλή και σημειώνει ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί εμπίπτει στο πλαίσιο του κυπριακού συντάγματος, αλλά και των νόμων της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κάνει, επίσης, αναφορά στην έκθεση των Alvarez & Marsal που εστιάστηκε στην Τράπεζα Κύπρου, αντί στη Λαϊκή, που μέχρι τότε είχε λάβει κρατική στήριξη και χρηματοδότηση μέσω «ELA».

Facebook Comments