'

ΤτΕ: Μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών στο πεντάμηνο

MarketNews

ΤτΕ: Μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών στο πεντάμηνο , ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Μείωση κατά 832 εκατ. ευρώ εμφάνισε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2014, φθάνοντας στα 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η μείωση αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση των εισπράξεων από τις μεταφορές και κυρίως από τη ναυτιλία, ενώ στον αντίποδα καταγράφηκε ενίσχυση του εμπορικού ελλείμματος.

Πιο αναλυτικά, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 565 εκατ. ευρώ, καθώς οι εισπράξεις από εξαγωγές λοιπών αγαθών, εκτός καυσίμων και πλοίων, έμειναν σχεδόν στάσιμες (διαμορφώθηκαν στα 5,78 δισ. ευρώ έναντι 5,76 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Ταυτοχρόνως οι εισαγωγές (πλην καυσίμων και πλοίων) μειώθηκαν στα 9 δισ. ευρώ από 9,1 δισ. ευρώ.

Στο ισοζύγιο υπηρεσιών οι εισπράξεις από τον τουρισμό αυξήθηκαν στα 1,95 δισ. ευρώ από 1,76 δισ. ευρώ πέρυσι, (αύξηση κατά 10,6%) με αποτέλεσμα το πλεόνασμα του ισοζυγίου αυτού να αυξηθεί φέτος κατά 834 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων μειώθηκε κατά 245 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους. Επίσης το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 2 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 318 εκατ. ευρώ από ό,τι την ίδια περίοδο του 2013. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των μεταβιβαστικών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης (κυρίως από την Ε.Ε.).

Το συνολικό ισοζύγιο μεταβιβάσεων - που αντιστοιχεί στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας από το εξωτερικό - παρουσίασε πλεόνασμα 3,4 δισ. ευρώ, κατά 633 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο σε σχέση με πέρυσι.

Στο ισοζύγιο χρηματοοικονομικών συναλλαγών οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 881 εκατ. ευρώ.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εισροή 5,1 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων. Η κίνηση αυτή αντισταθμίστηκε εν μέρει από την καθαρή αύξηση των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα αλλά και σε χρηματοοικονομικά παράγωγα του εξωτερικού.

Στην κατηγορία των «λοιπών» επενδύσεων καταγράφηκε καθαρή εκροή ύψους 4,4 δισ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση (εκροή) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα.