Τέσσερις ημέρες από την αεροπορική τραγωδία που βύθισε στο πένθος εκατοντάδες ανθρώπους και ενώ το παιχνίδι των αλληλοκατηγοριών ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία για την κατάρριψη του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών, καλά κρατεί, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε τη θλίψη του για τα θύματα του δυστυχήματος.

«Γυναίκες, άνδρες, παιδιά, βρέφη που σκοτώθηκαν τόσο άδικα. Οι προσευχές μας πηγαίνουν στους συγγενείς των επιβατών. Μίλησα με τους ηγέτες των χωρών καταγωγής των επιβατών και βρίσκονται όλοι σε κατάσταση σοκ», δήλωσε ο Ομπάμα.

Τόνισε ότι διενεργείται έρευνα και πως η αλήθεια πρέπει να λάμψει, επισημαίνοντας ότι διεθνείς ερευνητές βρίσκονται στον τόπο της τραγωδίας, συλλέγοντας στοιχεία και αυτό που είναι απαραίτητο είναι η πλήρης πρόσβαση στο σημείο ώστε να πραγματοποιηθεί διαφανής έρευνα.

Οι διεθνείς ομάδες ετοιμάζονται για την έρευνα, αλλά η φιλορώσοι αυτονομιστές εξακολουθούν να εμποδίζουν την πλήρη πρόσβαση στο σημείο, δήλωσε ο Ομπάμα προσθέτοντας πως μόλις οι ερευνητές πλησιάζουν βλέπουν άνδρες με υψωμένα όπλα, «τι θέλουν να κρύψουν;», διερωτήθηκε.

«Πρόκειται για προσβολή σε όσους έχασαν τους αγαπημένους τους», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τον οπλισμό που ενδέχεται να έχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές, εκ των οποίων και το αντιαεροπορικό σύστημα Μπουλ με το οποίο φέρονται ότι κατέρριψαν το αεροσκάφος, δήλωσε: «Η Ρωσία έχει μεγάλη επιρροή στους αυτονομιστές, δεν υπάρχει αμφιβολία. Η Ρωσία τους εκπαίδευσε, τους προμήθευσε όπλα, εκ των οποίων αντιαεροπορικά συστήματα, ενώ οι ηγέτες τους είναι Ρώσοι πολίτες. Η Ρωσία κι ο Πούτιν έχει άμεση ευθύνη για την πρόσβαση στο σημείο. Εκτιμώ τα λόγια του Ρώσου προέδρου ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί έρευνα, αλλά θα πρέπει να ακολουθήσουν και πράξεις». Την ίδια στιγμή, δήλωσε πως οι αυτονομιστές είναι  υπεύθυνοι για την ασφάλεια των ερευνητών.

Όσο για την κρίση στην Ουκρανία τόνισε πως χρειάζεται διπλωματική λύση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να σημειωθεί, αλλά «αν η Ρωσία εξακολουθεί να παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, τότε θα συνεχίσει να απομονώνεται από τη διεθνή κοινότητα».

«Ηρθε η στιγμή για τον Πούτιν και τη Ρωσία να σοβαρευτούν για το πώς θα τερματιστεί η εχθροπραξία στην Ουκρανία», επισήμανε και ολοκλήρωσε λέγοντας ότι το λιγότερο που μπορεί να γίνει είναι να επιστρέψουν τα θύματα στους συγγενείς τους και ο κόσμος να μάθει τι ακριβώς συνέβη.

Η απομόνωση της Ρωσίας θα βαθύνει εάν δεν υπάρξει διπλωματική λύση στην ουκρανική κρίση, πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Νωρίτερα, κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, θα μεταβεί στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα στην αυτοάμυνα και ότι έχει ήδη πλήξει τη Χαμάς. Επισήμανε, βέβαια, πως δε θέλει να δει άλλους αμάχους να χάνουν τη ζωή τους.

Την ίδια στιγμή, το ρωσικό υπουργείο Αμύνης υποστηρίζει ότι έχει στη διάθεσή του στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ουκρανικό μαχητικό βρισκόταν σε απόσταση 3-5 χλμ από το σημείο που πετούσε το μοιραίο Boeing 777, το οποίο συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία.

Ο επικεφαλής του επιτελείου του στρατού, Αντρέι Καρταπόλοφ, «έδειξε», με λίγα λόγια ότι υπεύθυνος για την κατάρριψη του αεροσκάφους είναι ο ουκρανικός στρατός.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός αναπληρωτής πρωθυπουργός, Βολοντίμιρ Γκρόισμαν, δήλωσε πως έχει πληροφορίες ότι οι φιλορώσοι αντάρτες «έκαναν συγκεκριμένα πράγματα στους καταγραφείς πτήσεως», χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί.

Facebook Comments