'

Πάνω από €37 δισ. τα κέρδη από τον αγώνα κατά της off-shore φοροδιαφυγής

MarketNews

Πάνω από €37 δισ. τα κέρδη από τον αγώνα κατά της off-shore φοροδιαφυγής, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Περισσότερα από 37 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν κρυμμένα σε «μαύρους» off-shore λογαριασμούς έχουν εντοπιστεί από το 2009, χάρη σε προγράμματα εθελοντικής συνεργασίας των φορολογούμενων με τις Αρχές, σύμφωνα με νέα έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΑΣΑ).

Ο ΟΟΣΑ παραδέχεται μεν πως «τεράστια» παραμένουν κρυμμένα και αφορολόγητα σε «μαύρους» λογαριασμούς, όμως τονίζει πως κατά την τελευταία 5ετία περισσότεροι από 500.000 φορολογούμενοι ανά τον κόσμο έχουν αξιοποιήσει τα προγράμματα συνεργασίας, που προβλέπουν ελαφρές ποινές για παραβάτες που δηλώνουν τη «μαύρη» περιουσία τους.

Η έκθεση εστιάζει στο νέο σύστημα αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ κρατών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2017. Έως σήμερα, η ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών μεταξύ κρατών προϋποθέτει την ύπαρξη στοιχείων σε βάρος ύποπτων φοροφυγάδων. Η αυτοματοποίηση αναμένεται να επιταχύνει σημαντικά τη δράση των φορολογικών Αρχών.

Ήδη 65 χώρες και περιοχές να έχουν ήδη δεσμευθεί πως θα συμμετάσχουν στο σύστημα (πάνω από 40 εξ αυτών από το 2017). Μεταξύ των κρατών που έχουν δηλώσει πως θα συνεργαστούν βρίσκονται σημαντικά τραπεζικά κέντρα όπως η Ελβετία, το Λουξεμβούργο και η Σιγκαπούρη.

Ανάμεσα στις χώρες που θα συμμετέχουν στο σύστημα είναι και η Ελλάδα.