Περισσότερα από 37 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν κρυμμένα σε «μαύρους» off-shore λογαριασμούς έχουν εντοπιστεί από το 2009, χάρη σε προγράμματα εθελοντικής συνεργασίας των φορολογούμενων με τις Αρχές, σύμφωνα με νέα έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΑΣΑ).

Ο ΟΟΣΑ παραδέχεται μεν πως «τεράστια» παραμένουν κρυμμένα και αφορολόγητα σε «μαύρους» λογαριασμούς, όμως τονίζει πως κατά την τελευταία 5ετία περισσότεροι από 500.000 φορολογούμενοι ανά τον κόσμο έχουν αξιοποιήσει τα προγράμματα συνεργασίας, που προβλέπουν ελαφρές ποινές για παραβάτες που δηλώνουν τη «μαύρη» περιουσία τους.

Η έκθεση εστιάζει στο νέο σύστημα αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ κρατών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2017. Έως σήμερα, η ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών μεταξύ κρατών προϋποθέτει την ύπαρξη στοιχείων σε βάρος ύποπτων φοροφυγάδων. Η αυτοματοποίηση αναμένεται να επιταχύνει σημαντικά τη δράση των φορολογικών Αρχών.

Ήδη 65 χώρες και περιοχές να έχουν ήδη δεσμευθεί πως θα συμμετάσχουν στο σύστημα (πάνω από 40 εξ αυτών από το 2017). Μεταξύ των κρατών που έχουν δηλώσει πως θα συνεργαστούν βρίσκονται σημαντικά τραπεζικά κέντρα όπως η Ελβετία, το Λουξεμβούργο και η Σιγκαπούρη.

Ανάμεσα στις χώρες που θα συμμετέχουν στο σύστημα είναι και η Ελλάδα.

Facebook Comments