Χωρίς… καλοκαιρινές διακοπές συνεχίζονται οι πυρετώδεις επαφές της διοίκησης της Attica Bank με ενδιαφερόμενους επενδυτές για την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και τα μέχρι στιγμής σημάδια είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, 15 μεγάλα ξένα funds έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην προσπάθεια της τράπεζας να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες που “έδειξαν” τα εγχώρια stress tests. Στην παρούσα φάση, μάλιστα, ορισμένοι εξ αυτών διενεργούν due diligence και οι πρώτες ολοκληρωμένες προτάσεις δεν αποκλείεται να φτάσουν στα γραφεία της Attica Bank μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ίσως και πριν τα τέλη Αυγούστου.

Η διοίκηση της τράπεζας επιθυμεί να ολοκληρώσει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το συντομότερο δυνατό και να συγκεντρώσει όσο περισσότερα κεφάλαια μπορεί, εκμεταλλευόμενη το ενδιαφέρον που δείχνουν μεγάλοι επενδυτές. Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο κύκλοι της τράπεζας αναφέρουν πως το ελάχιστο ποσό της αύξησης δεν θα είναι μικρότερο των 320 εκατ. ευρώ και θα διαμορφωθεί οριστικά ανάλογα με την ποιότητα των κεφαλαίων που θα δεσμευτούν. Στόχος είναι η τράπεζα να μην χρειαστεί ξανά κεφαλαιακή ενίσχυση και να κερδίσει το μερίδιο που της αναλογεί από την ανάκαμψη της οικονομίας.

Όπως τονίζεται αρμοδίως, τουλάχιστον πέντε από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές θεωρούνται “πολύ σοβαροί” και το ενδιαφέρον τους είναι σημαντικό και προχωρημένο. Μάλιστα, στην Attica Bank εκτιμούν ότι στο σύνολό τους οι επενδυτές που έχουν εμφανιστεί μέχρι σήμερα θα μπορούσαν να αναλάβουν ρόλο “στρατηγικού επενδυτή” και να πλαισιώσουν το ΤΣΜΕΔΕ, γεγονός που αυξάνει την αισιοδοξία για επιτυχή έκβαση της υπόθεσης. Στο θετικό επενδυτικό κλίμα συνέβαλε και η συμμετοχή στο επενδυτικό φόρουμ της ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη, όπου κλιμάκιο της τράπεζας είχε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να “διαφημίσει” τις προοπτικές της.

Το ύψος της αύξησης αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 320 και 434 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στα stress tests που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την BlackRock οι κεφαλαιακές ανάγκες υπολογίστηκαν στα 390 εκατ. ευρώ στο βασικό σενάριο και στα 434 εκατ. ευρώ στο δυσμενές. Βέβαια, στελέχη της τράπεζας έχουν επανειλημμένα χαρακτηρίσει υπερβολικό, για τα οικονομικά στοιχεία της τράπεζας, το ποσό που απαιτείται να συγκεντρωθεί επισημαίνοντας την πολύ μικρή διαφορά μεταξύ του βασικού και του δυσμενούς σεναρίου.

Όπως και να΄ χει, στην Attica Bank επιθυμούν να τελειώνουν άμεσα, ωστόσο η είσοδος του νέου επενδυτή δεν εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί πριν τα μέσα Σεπτεμβρίου, κυρίως λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών που πρέπει να ακολουθήσει ο βασικός μέτοχος, κυρίως για να αποφασιστεί το τελικό ποσό με το οποίο θα στηρίξει τη θέση του στην τράπεζα.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του ΤΣΜΕΔΕ, που είναι ο βασικός μέτοχος της Attica Bank, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμμετοχή του θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη για να περιοριστεί το dilution. Το Ταμείο των μηχανικών αναμένεται να διατηρήσει ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 34% διατηρώντας με αυτόν τον τρόπο καταστατική πλειοψηφία.

Facebook Comments