Σε αναδιάρθρωση με έμφαση την απεξάρτηση από τον δημόσιο έλεγχο και κυρίως την κεφαλαιακή τους ενίσχυση ενόψει των stress tests του Οκτωβρίου προχωρούν οι ελληνικές τράπεζες, μετά το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Χθες εγκρίθηκαν τα σχέδια αναδιάρθρωσης που κατέθεσαν η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα μετά την Alpha Bank.

Τα σχέδια αναδιάρθρωσης περιλαμβάνουν τις ενέργειες των τραπεζών με ορίζοντα μέχρι και το 2018, οι οποίες ουσιαστικά θα οδηγήσουν σε ανεξαρτητοποίηση των ελληνικών συστημικών τραπεζών από το ΤΧΣ. Ανάμεσα στα μέτρα που περιλαμβάνουν οι ενέργειες των τραπεζών είναι η πώληση ζημιογόνων θυγατρικών και μη αμιγώς τραπεζικών δραστηριοτήτων, η μείωση των λειτουργικών δαπανών και η πώληση θυγατρικών τραπεζικών μονάδων στο εξωτερικό.

Ήδη οι ελληνικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει να δραστηριοποιούνται όχι μόνο για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Επιτροπής, αλλά κυρίως για να είναι έτοιμες κεφαλαιακά ενόψει των stress tests, που θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο του 2014. Στη φάση αναδιάρθρωσης, οι τράπεζες θα περνούν από αυστηρό έλεγχο και δεν θα μπορούν να μοιράσουν μέρισμα.

Τράπεζα Πειραιώς

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, δήλωσε για την αναδιάρθρωση της Τράπεζας Πειραιώς: «Η επιτυχημένη ενσωμάτωση διάφορων ελληνικών τραπεζικών δραστηριοτήτων ενίσχυσε τη ρευστότητα της Τράπεζας Πειραιώς. Ο διευρυμένος όμιλος πρέπει τώρα να ολοκληρώσει τη σημαντική διαδικασία εξορθολογισμού που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, ώστε να αποκαταστήσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του και να μπορεί να χρηματοδοτεί την ελληνική οικονομία σε βιώσιμη βάση». Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Πειραιώς περιλαμβάνει τη μείωση των λειτουργικών δαπανών, την αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους και τη συνετή διαχείριση του κινδύνου. Το σχέδιο προβλέπει επίσης τη σημαντική μείωση των διεθνών δραστηριοτήτων της Τράπεζας Πειραιώς, που είναι ζημιογόνες.

Εθνική Τράπεζα Για την ΕΤΕ προβλέπεται περαιτέρω αναδιάρθρωση των διεθνών δραστηριοτήτων και των μη βασικών δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα, καθώς και ενίσχυση των τραπεζικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, κυρίως με τον εξορθολογισμό των λειτουργικών δαπανών, την ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκους και τη συνετή διαχείριση του κινδύνου. Θα ζητηθεί επίσης η μείωση της συμμετοχής της -διατηρώντας ωστόσο πλειοψηφία- στη Finansbank, γεγονός που θα ενισχύσει την κεφαλαιακή θέση της.

Attica Bank Στο δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου θα διεξαχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank. Η τράπεζα ενδιαφέρεται να αντλήσει πάνω από 300 εκατ. ευρώ και καθοριστικό θα είναι το ποσοστό συμμετοχής του ΤΣΜΕΔΕ. Αν δηλαδή θα ασκήσει όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το 51% της συμμετοχής του.

Facebook Comments