Η ανάκαμψη της ισπανικής οικονομίας άρχισε να επηρεάζει θετικά την αγορά εργασίας, η οποία κατέγραψε την πρώτη ετήσια αύξηση θέσεων απασχόλησης την τελευταία 6ετία και τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας από το 2006, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Η τελευταία έρευνα της αγοράς εργασίας, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, έδειξε ότι δημιουργήθηκαν περισσότερες από 190.000 θέσεις εργασίας το τελευταίο 12μηνο, μετά από μία σειρά συνεχόμενων ετήσιων μειώσεων από το 2008. Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 310.000, στα 5,6 εκατομμύρια, και το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 24,5% από 26% στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία παραμένει, ωστόσο, από τα υψηλότερα στον δυτικό κόσμο. Η μείωση της ανεργίας στο δεύτερο τρίμηνο σημειώθηκε παρά την αύξηση του εργατικού δυναμικού, υποδηλώνοντας ότι πρόκειται για μία γνήσια αλλαγή τάσης στην αγορά εργασίας.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα επιβεβαιώνουν ότι η Ισπανία τελικά βλέπει την αρχή του τέλους της μακρόχρονης κρίσης ανεργίας, που προκλήθηκε από το σπάσιμο της φούσκας της αγοράς κατοικίας το 2008, αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, σημειώνοντας ότι περισσότεροι από 3 εκατομμύρια Ισπανοί έχασαν τις θέσεις εργασίας τους έκτοτε, ιδιαίτερα στον διογκωμένο κατασκευαστικό τομέα. Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η Ισπανία θα χρειαστεί χρόνια πριν επιστρέψει στα επίπεδα απασχόλησης που είχε πριν από την κρίση: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για παράδειγμα, αναμένει ότι το ποσοστό ανεργίας της χώρας θα κινείται πάνω από το 20% για τουλάχιστον άλλα τέσσερα χρόνια, σημειώνει το σχετικό δημοσίευμα.

Facebook Comments