Την περασμένη εβδομάδα, οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, προκάλεσαν την παύση του ανοδικού ράλι. Παρά το γεγονός ότι η Wall Street έκλεισε σε υψηλότερα επίπεδα, τα τραγικά γεγονότα σε Ουκρανία και Γάζα, έβαλαν τέλος σε μια ασυνήθιστα ήρεμη περίοδο.

Από τότε, οι αγορές κινούνται νευρικά και οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμάζονται για μεγαλύτερη μεταβλητότητα το επόμενο χρονικό διάστημα. ο λόγος είναι ότι παρά τις έντονες διακυμάνσεις, η μεταβλητότητα, όπως αυτή μετράται από τον VIX, έφτασε μόλις μέχρι το 15 που είναι 25% χαμηλότερα από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο και στη συνέχεια βρέθηκε και πάλι κάτω από το 12, τονίζει ο Russ koesterich, Chief Investment Strategist της Blackrock.

Η χαμηλή μεταβλητότητα σημαίνει ότι οι αγορές βρίσκονται σε μια φάση ικανοποίησης όπου δεν αποτιμούν την πιθανότητα ενός άσχημου γεγονότος. Όμως, πλέον υπάρχουν πολλά γεγονότα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερη αναταραχή.

Καταρχήν, ο γεωπολιτικός κίνδυνος έχει σημειώσει σημαντική άνοδο. Αυτό σημαίνει ότι οι εντάσεις στην Ουκρανία απέχουν σημαντικά από το να ολοκληρωθούν. Το Ιράκ εξακολουθεί να αποτελεί μια περιοχή συνεχούς κινδύνου, ενώ η Γάζα επανήλθε στο προσκήνιο.

Επιπλέον, οι επενδυτές οφείλουν να λάβουν υπόψη τους και τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές ομολόγων. Ένας από τους μεγαλύτερους λόγους που η μεταβλητότητα παραμένει συμπιεσμένη, είναι η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της Fed. Μια αύξηση των επιτοκίων από τη Fed και η μεταβλητότητα θα αυξηθεί κατακόρυφα.

“Αν και πιστεύω ότι οι μετοχές θα συνεχίσουν ανοδικά μέχρι το τέλος της χρονιάς, αυτό θα γίνει εν μέσω ιδιαίτερα αυξημένης μεταβλητότητας”, τονίζει ο Koesterich.

Τι θα πρέπει να κάνουν οι επενδυτές;


Σύμφωνα με τον Koesterich, θα πρέπει να αναζητήσουν assets που έχουν κάποια αξία να προσφέρουν. Σε αυτά η BlackRock συγκαταλέγει τις μετοχές ενέργειες, τις «παλιές» εταιρείες τεχνολογίας (IBM, Microsoft, Intel) και αποφεύγει κλάδους όπως τα social media και το λιανικό εμπόριο. Όσον αφορά τη διεθνή έκθεση, προτιμά την Ασία.

Facebook Comments