To «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης άναψε σήμερα το Euroworking Group, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Στη δήλωσή του, ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρει:

«Πληροφορήθηκα ότι σήμερα το EWG διαπίστωσε πως όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος έχουν ολοκληρωθεί. Η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτουμένων επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα και στη συνεχή μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος του ESM, μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ, μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Τώρα έχουμε μπει στο τελικό στάδιο του ελληνικού προγράμματος του ESM. H τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και οι τεχνικές εργασίες για πιθανά νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Η Ελλάδα ξεκίνησε την επάνοδο στις αγορές και η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε μία μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης, η οποία θα είναι κρίσιμης σημασίας για να προσδιοριστεί το πλαίσιο της μετά-προγράμματος εποχής.

Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να επανέλθει σε ισότιμη βάση με τους Ευρωπαίους εταίρους της και να αφήσει την εποχή της κρίσης πίσω της».

Νωρίτερα

Το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έδωσαν οι θεσμοί, με την οποία συστήνει να ληφθεί θετική απόφαση για να εκταμιευθούν τα 5,7 δισ. ευρώ της υποδόσης που συνδέονται με την 3η αξιολόγηση.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση συμμόρφωσης «έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος στην εκτέλεση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών επιτρέποντας τους ευρωπαϊκούς θεσμους να αξιολογήσουν αυτό το προαπαιτούμενο ως ολοκληρωμένο».

«Εκτός από την υιοθέτηση της συμφωνημένης νομοθεσίας οι πλειστηριασμοί γίνονται ηλεκτρονικά ενώ η ροή εκτέλεσης των πλειστηριασμών έχει αυξηθεί ενώ η γεωγραφική κάλυψή τους στις περιφέρειες της Ελλάδας έχει επεκταθεί τις τελευταίες εβδομάδες» αναφέρεται στην έκθεση συμμόρφωσης.

«Βάσει των ανωτέρω παρατηρήσεων, το πρόγραμμα του ESM βρίσκεται σε σωστή τροχιά.

Αυτό ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα με ένα ποσό που θα καλύψει τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους, συν ένα ποσό που θα βοηθήσει να μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες αλλά ενός ποσού που θα βοηθήσει στη δημιουργία ταμειακού αποθέματος», σημειώνεται στην έκθεση συμμόρφωσης

Facebook Comments