Μας την πέφτουν οι Τούρκοι με άγριες διαθέσεις. Κάνουν ό,τι θέλουν στην Κύπρο, στο Αιγαίο και τώρα στον Έβρο. Οι Σκοπιανοί κάνουν πάρτι στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή μας. Έχουν σχεδόν καταφέρει να θεωρούνται αυτοί οι καλοί και οι λογικοί, με μας να έχουμε μετακινηθεί στην πλευρά των παράξενων και των παράλογων. Κοντολογίς, δίπλα σε μια οικονομία που (ανεξάρτητα από τις κυβερνητικές θριαμβολογίες) κινείται σε αγχωτικούς ρυθμούς αναιμικής ανάπτυξης, ήρθαν τώρα και τα εθνικά ζητήματα στην πρώτη γραμμή, με τα πράγματα να πηγαίνουν κατά διαβόλου. Δεν είναι ακριβώς αυτό που είχαμε ονειρευτεί για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Λες και μας την έχουν στημένη να μην ανασάνουμε ποτέ.

Βέβαια, δεν είναι ούτε εθνικά πρέπον ούτε απολύτως λογικό να τα βάλουμε με την κυβέρνηση για το τουρκικό ζήτημα που τώρα βρίσκεται σε έξαρση. Τι φταίει –θα πείτε- ο Τσίπρας αν ο Ερντογάν είναι τυχοδιώκτης, απρόβλεπτος ή και ημίτρελος;  Τι φταίει η ελληνική κυβέρνηση αν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί φαγώθηκαν να βάλουν τώρα τα Σκόπια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ; Σύμφωνοι, αλλά οι κυβερνήσεις εκλέγονται για να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τα τακτικά αλλά και τα έκτακτα περιστατικά. Κι έπειτα, ο καλός ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται, αλλιώς θα παριστάναμε όλοι τους θαλασσόλυκους. Κι αν κανείς δεν μπορεί να ζητήσει από μια κυβέρνηση να πράξει πάνω από τις εθνικές δυνατότητες, μπορεί να απαιτήσει να τις εξαντλήσει με το μεγαλύτερο δυνατόν όφελος για μας.

Πιστεύω ότι ειδικά στο θέμα των δύο στρατιωτικών μας, όποια κι αν θα είναι η εξέλιξη, δεν θα υπάρξει ακραία αντιπολίτευση. Δεν θα σκοτωθούμε μεταξύ μας γι αυτό το ζήτημα όπως με την Novartis ή τα χιλιάρικα του ενοικίου των υπουργών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν θα κριθεί κι απ’ αυτά. Στο τέλος της θητείας της κυβέρνηση, θα γίνει ένας απολογισμός και στα εθνικά, όπως θα γίνει και στα οικονομικά ή τα θεσμικά. Θα δούμε που βρίσκονταν οι εθνικές θέσεις το 2015 και που θα βρίσκονται το 2019. Αν το ΄15 ανεβαίναμε στα Ίμια και το ’19 δεν μπορούμε να τα πλησιάσουμε ούτε να ρίξουμε στεφάνι από πλοίο, κάτι δεν πήγε καλά εκεί την τετραετία της αριστεράς. Αν το ’19 τα Σκόπια θα είναι μια χώρα που με το όνομα ‘’Μακεδονία’’ θα είναι μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, αυτό επίσης κάτι θα σημαίνει για τις ικανότητες αυτών που μας κυβέρνησαν.

Ας μην φανταστεί κανείς ότι ο Έλληνας πολίτης δεν θα τα σταθμίσει όλα αυτά, δίπλα σε όλα τ’ άλλα που καθορίζουν την ζωή του. Και εν’ πάσει περιπτώσει, αφού η διαχειριστική ανεπάρκεια αυτής της κυβέρνησης είναι πανθομολογούμενη και πρακτικά αποδεδειγμένη, μήπως θα ήταν καλύτερα να σταματήσει να παίρνει πρωτοβουλίες στα εθνικά τουλάχιστον; Αφού κάθε φορά που ανακατώνεται με κάτι, αυτό το πάει κατά διαόλου. Μήπως να άφηνε στην άκρη αυτούς τους χαριτωμένους αυτοσχεδιασμούς σε ζητήματα που κάνουν ‘’τζιζ’’; Όχι μόνο για μας το λέω, αλλά και για το δικό της καλό…

Facebook Comments