Τον… εξ αναβολής χρησμό της Moody’s περιμένουν κυβέρνηση και τράπεζες την 1η Αυγούστου. Κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών του οίκου βρέθηκε στην Αθήνα στις αρχές Ιουλίου και πραγματοποίησε συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους παράγοντες ανεβάζοντας τον υδράργυρο.
 
Θα μας αναβαθμίσει η Moody’ s, συγκλίνοντας με τις άλλες δύο εκ των «τριών αδελφών»  – όπως αποκαλούνται οι σημαντικότεροι οίκοι αξιολόγησης (Moody΄ s, S&P και Fitch) – ή θα περιμένει τις συζητήσεις για το χρέος και τα stress tests;
 
Στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι η αυγουστιάτικη «ετυμηγορία» της Moody΄ s για την ελληνική οικονομία θα αποτελέσει την αρχή ενός νέου κύκλου θετικών εξελίξεων για τη χώρα – μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και την επιστροφή στις αγορές. Ουσιαστική, ωστόσο, αναβάθμιση της ικανότητας της χώρας να δανείζεται από τις αγορές σε φυσιολογικά επίπεδα επιτοκίων θα έρθει, σύμφωνα με όσα εκτιμούν στο Capital.gr κυβερνητικοί παράγοντες, «μόνο με κάποια καλά νέα». 
 
Η αίσθηση που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι η μεγαλύτερη από τις «τρεις αδελφές» θα αναβαθμίσει την Ελλάδα την ερχόμενη Παρασκευή. Άλλωστε, όποιος έχει παρακολουθήσει τη στενή σχέση που έχει αποκτήσει με τους τρεις οίκους η χώρα μας από το 2010, θα έχει παρατηρήσει πως η Moody’ s υπήρξε η πιο συντηρητική στις αναβαθμίσεις της.
 
Όμως το χρονικό σημείο της αξιολόγησης έχει τη σημασία του. Η ανακοίνωση της Moody’ s έρχεται λίγο καιρό μετά τα εύσημα που απέδωσε ο οίκος στην ελληνική κυβέρνηση και αναβάθμισε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, την περασμένη Παρασκευή, ο οίκος αναβάθμισε την Πορτογαλία σε «Ba1» σε μία κίνηση περαιτέρω αποκατάστασης της εμπιστοσύνης προς τις χώρες της περιφέρειας. 
 
Σήμερα η Moody΄ s εξακολουθεί να κατατάσσει τη χώρα μας τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την Standard & Poor΄ s και τέσσερις από τη Fitch. Τον περασμένο Απρίλιο, μάλιστα, ο οίκος ανέβαλε την αξιολόγηση, παρά την προσμονή από ελληνικής πλευράς για αναβάθμιση, που πήγαζε αφενός από την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και αφετέρου από την επικείμενη τότε επιστροφή της χώρας στις αγορές, μετά από πέντε χρόνια “αποκλεισμού”. 
 
Η ετυμηγορία της Moody΄ s θεωρείται σημαντική γιατί ενδεχόμενη σύγκλιση με τις αξιολογήσεις των άλλων οίκων εκτιμάται ότι θα φέρει πιο κοντά και νέες αναβαθμίσεις. “Καλό νέο” θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μία ευνοϊκή απόφαση των Ευρωπαίων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ή ένα “διαχειρίσιμο” αποτέλεσμα στα τραπεζικά stress tests. Χρονικά, τα δύο αυτά γεγονότα τοποθετούνται μέσα στο επόμενο τρίμηνο, αφού οι συζητήσεις για το χρέος αναμένεται να ενταθούν τον Σεπτέμβριο, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ενημερώσει τις τράπεζες για τις επιδόσεις τους μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. 
 
Μέχρι τότε -και εκτός από την επικείμενη αξιολόγηση της Moody΄s – μεσολαβεί η δημοσίευση της αξιολόγησης από τον οίκο S&P στις 12 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για την δεύτερη “βαθμολόγηση” του οίκου μέσα στο 2014. Η πρώτη έλαβε χώρα στις 21 Μαρτίου, όταν η S&P διατήρησε αμετάβλητο το “B-” για το ελληνικό δημόσιο και “σταθερές” τις προοπτικές της οικονομίας. 
 
Πιο “προοδευτική” εμφανίστηκε η Fitch, η οποία στις 23 Μαΐου ανέβασε κατά μία βαθμίδα την αξιολόγηση σε “B” από “B-”, ενώ η Moody΄ s παραμένει στο “Caa3”, βαθμίδα στην οποία μας αναβάθμισε τον περασμένο Νοέμβριο.
 
Fitch και Moody΄s, έχουν προγραμματίσει τη δεύτερη αξιολόγηση για το έτος, στις 21 και 28 Νοεμβρίου, αντίστοιχα. Τότε, εκτιμάται ότι θα έχουν στα χέρια τους πολύ περισσότερα και πιο αναλυτικά δεδομένα για την κατάσταση και τις ανάγκες της χώρας. 
 
Εύλογα λοιπόν, οι αναλυτές στην πλειονότητά τους προβλέπουν ότι, ανάλογα πάντα με τις εξελίξεις, οι καθοριστικές για τη συνέχεια ανακοινώσεις των οίκων αξιολόγησης είναι αυτές του Νοεμβρίου. Στο ίδιο πλαίσιο, δεν αποκλείουν η S&P να τηρήσει στάση αναμονής τον Σεπτέμβριο και να προχωρήσει σε “έκτακτη” αξιολόγηση προς το τέλος του έτους. 
 
Στο κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα. Αν η Moody΄ s κάνει την έκπληξη την ερχόμενη Παρασκευή και αναβαθμίσει την Ελλάδα ή εκπέμψει… θετικά σινιάλα ενόψει του κρίσιμου από κάθε πλευρά τριμήνου που ακολουθεί, τότε το ελληνικό δημόσιο θα κοιτάξει ξανά προς τις αγορές.
 
Στελέχη μεγάλων επενδυτικών οίκων από το Λονδίνο σχολιάζουν ότι σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά θέλει μόνο “νίκες” μέχρι το τέλος του έτους για να μπορεί να δει πιο ξεκάθαρα και με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον. Μόνο έτσι οι οίκοι αξιολόγησης θα ξαναβάλουν για τα καλά την Ελλάδα στο… κάδρο των αναβαθμίσεων. Οι ίδιοι προσθέτουν ότι δεν αποκλείεται το ζήτημα του χρέους να μπει σε δεύτερη μοίρα εξαιτίας της σημασίας που έχει αποκτήσει ο έλεγχος των ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ. 
 
Στο επίκεντρο οι τράπεζες
 
Παρά την αναβολή της αξιολόγησης της Ελλάδας τον περασμένο Απρίλιο, ο οίκος προχώρησε στα τέλη του ίδιου μήνα στην αναβάθμιση του outlook για τις ελληνικές τράπεζες, δίνοντας στην ουσία «ψήφο εμπιστοσύνης» στα stress tests της Τράπεζας της Ελλάδος. 
 
Ειδικότερα, στις 29 Απριλίου η Moody’ s αναφέρθηκε στις προοπτικές του εγχώριου πιστωτικού κλάδου και αφού τοποθέτησε το αποκορύφωμα των NPLs ποσοτικά στο 37% και χρονικά στα τέλη του 2014 ή στις αρχές του 2015, εκτίμησε ότι οι επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών διαμορφώνονται περί τα 7,5 δισ. ευρώ, σχεδόν 1 δισ. ευρώ υψηλότερα από τα 6,4 δισ. ευρώ που υπολογίστηκαν στο βασικό σενάριο της BlackRock. Αυτό υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επιβληθούν νέες ζημιές στους κρατικούς τίτλους που κατέχουν. 
 
Με τα δεδομένα αυτά, η Moody’s εκτίμησε επίσης ότι τα κεφάλαια που τελικά θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να καλυφθούν από το ύψους 11 δισ. ευρώ «μαξιλάρι» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ωστόσο το πιθανότερο είναι να τα διαθέσουν ιδιώτες επενδυτές.

Facebook Comments