Τη σφραγίδα του 76-χρονου δισεκατομμυριούχου Wilbur Ross και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης φέρει η επιτυχής άντληση €1 δισ. από την Τράπεζα Κύπρου.

Η έκδοση κεφαλαίου θεωρείται από την Τράπεζα ως η πιο μεγάλη ξένη επένδυση στην Κύπρο και η ανώτερη διεύθυνση και διοίκηση του συγκροτήματος ευελπιστούν ότι θα θέσει τις βάσεις για ταχεία υλοποίηση του σχεδίου ανασυγκρότησης της BOCY.

Η εταιρεία του κ. Ross, WL Ross προσέλκυσε πελάτες που κάλυψαν κοντά στο 40% της έκδοσης. Εξειδικεύεται στις αναδιαρθρώσεις εταιρειών και, όπως διαφαίνεται από τη δήλωση του κ. Ross που περιλήφθηκε στην ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου, στοχεύει να έχει «ενεργό ρόλο στην αναζωογόνηση της Τράπεζας Κύπρου». Η εταιρεία επιθυμεί επίσης να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις στην Κύπρο.

Στη χθεσινή του δήλωση ο κ. Ross αναφέρθηκε στη συνεργασία που είχε με την ανώτερη διεύθυνση του συγκροτήματος για προσέλκυση ξένων επενδυτών.

Με τον έλεγχο των €400 εκ. η εταιρεία αναμένεται να εκπροσωπεί τη μεγαλύτερη μερίδα των μετόχων της BOCY μετά τη Λαϊκή και φέρεται να έχει ήδη διαμηνύσει την επιθυμία της να έχει αισθητή παρουσία στο ΔΣ της Τράπεζας.

Παρουσία στο ΔΣ αναμένεται να έχει και η EBRD, της οποίας η συμμετοχή ενεθάρρυνε, όπως αναμενόταν, και τη συμμετοχή διαφόρων θεσμικών ταμείων.

Η έκδοση έγινε στα 24 σεντ και υπολογίζεται πως οι νέοι μέτοχοι θα αποκτήσουν περίπου το 40% της Τράπεζας.

Ο βαθμός συμμετοχής τους θα εξαρτηθεί εν μέρει από το βαθμό εξάσκησης του δικαιώματος των υφιστάμενων μετόχων να ανακτήσουν το 20% της έκδοσης (clawback).

Το ΔΣ της Τράπεζας αποφάσισε να δώσει προθεσμία μέχρι τις 15 Αυγούστου για εξάσκηση του δικαιώματος clawback.

Η Τράπεζα αναμένεται να συγκαλέσει τις επόμενες μέρες έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, που θα κληθούν να εγκρίνουν την έκδοση του €1 δισ. και να αποποιηθούν τα προτιμησιακά τους δικαιώματα.

Η σχετικά χαμηλή τιμή της έκδοσης και ο βαθμός απομείωσης της συμμετοχής των υφιστάμενων μετόχων, προκαλούν προβληματισμό σε μεγάλους ξένους μετόχους της Τράπεζας, και παραμένει αβέβαιη η στάση που θα τηρήσουν στη συνέλευση.

Μεγαλομέτοχος της Τράπεζας είναι η Λαϊκή με 18%, της οποίας της ψήφους ελέγχει το κυπριακό κράτος.

Για να εγκριθεί η έκδοση, θα πρέπει να ψηφιστεί από το 75% των παρόντων μετόχων.

Με την έκδοση του €1 δισ. η Τράπεζα θα έχει δείκτη βασικών κεφαλαίων 15,1% και αναμένεται να περάσει τα stress tests των ευρωπαϊκών αρχών.

Η έκδοση καθιστά τη BOCY «ως μία από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ευρώπη», δήλωσε ο CEO John Hourican.

Η Τράπεζα αναφέρει στη χθεσινή της ανακοίνωση ότι στοχεύει σε εισαγωγή των νέων μετοχών που θα εκδοθούν (περίπου 4,2 δισ. έναντι 4,7 δισ. που είναι οι υφιστάμενες μετοχές) στα χρηματιστήρια Κύπρου και Αθήνας. Τοποθετεί χρονικά την εισαγωγή «πριν το τέλος του 2014».

Facebook Comments