Μέσα σε 90 ημέρες από τη υποβολή αίτησης των επιχειρήσεων οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ θα πρέπει να καταβάλουν την επιστροφή φόρου εισοδήματος όταν πρόκειται για δηλώσεις που έχουν υποβληθεί από την αρχή του έτους.

Αυτό προβλέπεται σε εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου με την οποία επιχειρείται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τις επιστροφές φόρων στις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με αυτήν οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ υποχρεούνται:
Α) Για δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που έχουν υποβληθεί μέχρι τις 31/12/2013:
– Να πραγματοποιήσουν την επιστροφή συμπεριλαμβανομένων και εκταμίευσης- συμψηφισμού για όσες υποθέσεις δεν απαιτείται έλεγχος, εντός τριάντα ημερών από την παραλαβή του αρχείου και στη συνέχεια να ενημερώσουν τη Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, απολογιστικά.
– Να διενεργήσουν μερικό έλεγχο (εφόσον απαιτείται) και να ολοκληρώσουν τη διαδικασία επιστροφής ή συμψηφισμού εντός εξήντα (60) ημερών συμπεριλαμβανομένων και εκταμίευσης- συμψηφισμού από την ημερομηνία έκδοσης της εντολής ελέγχου.
– Στην περίπτωση που από τον ανωτέρω έλεγχο κριθεί απαραίτητο να διενεργηθεί πλήρης έλεγχος, αυτός ολοκληρώνεται, εκταμιεύεται- συμψηφίζεται εντός τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της εντολής ελέγχου.
Β) Για δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από 1/1/2014 και εφεξής, να καταβάλουν στους δικαιούχους εντός ενενήντα ημερών από την ημερομηνία υποβολής έγγραφου αιτήματος, το ποσό που απομένει προς επιστροφή μετά τη διενέργεια τυχόν συμψηφισμών με βεβαιωμένες οφειλές αυτών προς τη Φορολογική Διοίκηση.
 

Ακολουθεί η εγκύκλιος:

ΠΟΛ 1183/2014

ΘΕΜΑ: «Τροποποίηση της ΠΟΛ.1287/30.12.2013 (ΦΕΚ Β 3366) Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων αναφορικά με τη διαδικασία επιστροφής φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα».

Α Π Ο Φ Α Σ Η
Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του άρθρου 42 του ν.4174/2013 (Α 170) «Φορολογικές διαδικασίες και άλλες διατάξεις», όπως ισχύουν.

2. Την αριθ. 20/25-6-2014 (Υ.Ο.Δ.Δ.-ΦΕΚ 360) Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου «Επιλογή και Διορισμός Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών».

3. Την ΠΟΛ.1287/30.12.2013 (ΦΕΚ Β 3366) Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

4. Ότι με την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

1. Τροποποιούμε την ΠΟΛ.1287/30.12.2013 (ΦΕΚ Β 3366) Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ως ακολούθως:

Η παράγραφος 8 του άρθρου 1 της ΠΟΛ.1287/30.12.2013 αντικαθίσταται ως εξής:

«8. Οι Προϊστάμενοι των Δ.Ο.Υ. υποχρεούνται:
α) Για δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που έχουν υποβληθεί μέχρι 31/12/2013:
α1) να πραγματοποιήσουν την επιστροφή συμπεριλαμβανομένης και της εκταμίευσης/ συμψηφισμού για όσες υποθέσεις δεν απαιτείται έλεγχος, εντός τριάντα (30) ημερών από την παραλαβή του αρχείου και στη συνέχεια να ενημερώσουν τη Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, απολογιστικά.
α2) Να διενεργήσουν μερικό έλεγχο (εφόσον απαιτείται) και να ολοκληρώσουν τη διαδικασία επιστροφής ή συμψηφισμού εντός εξήντα (60) ημερών συμπεριλαμβανομένης και της εκταμίευσης/ συμψηφισμού από την ημερομηνία έκδοσης της εντολής ελέγχου.
α3) Στην περίπτωση που από τον ανωτέρω έλεγχο κριθεί απαραίτητο να διενεργηθεί πλήρης έλεγχος, αυτός ολοκληρώνεται, εκταμιεύεται/συμψηφίζεται εντός τεσσάρων (4) μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της εντολής ελέγχου.
β) Για δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από 01/01/2014 και εφεξής, να καταβάλουν στους δικαιούχους εντός ενενήντα (90) ημερών από την ημερομηνία υποβολής έγγραφου αιτήματος, το ποσό που απομένει προς επιστροφή μετά τη διενέργεια τυχόν συμψηφισμών με βεβαιωμένες οφειλές αυτών προς τη Φορολογική Διοίκηση. Στο αίτημα αναγράφεται ο αριθμός IBAN τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου και περιλαμβάνεται η τυχόν έγγραφη δήλωση συμψηφισμού του επιστρεπτέου ποσού με μελλοντικές οφειλές. Η αίτηση αυτή συνοδευόμενη με εκτύπωση από την εφαρμογή του TAXISNET του αντίστοιχου εντύπου δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, από το οποίο προκύπτει η επιστροφή, θα υποβάλλεται χειρόγραφα στο Γραφείο Πρωτοκόλλου της Δ.Ο.Υ. στην οποία έχει υποβληθεί η δήλωση, όπου θα πρέπει να χαρακτηρίζεται ρητά ως αίτηση επιστροφής φόρου εισοδήματος. Στην περίπτωση που δεν έχει αναγραφεί IBAN λογαριασμού επί της αίτησης επιστροφής είτε απαιτείται για την εξόφληση η προσκόμιση δικαιολογητικών ή η υλοποίηση περαιτέρω ενεργειών που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, αποστέλλεται μετά την εκκαθάριση του σχετικού ΑΦΕΚ, άμεσα και χωρίς υπαίτια καθυστέρηση, ειδοποίηση στο δικαιούχο. Διαφορετικά, το επιστρεπτέο ποσό μεταφέρεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου αμέσως.
Επισημαίνεται, ότι σε περίπτωση χειρόγραφης υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος με πιστωτικό υπόλοιπο, η διενέργεια ή μη ελέγχου για την επιστροφή του φόρου θα κρίνεται κατά περίπτωση από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.».

2. Τα άρθρα 2 και 3 καταργούνται και το άρθρο 4 της ΠΟΛ.1287/30.12.2013 αναριθμείται.

Κατά τα λοιπά ισχύει η ΠΟΛ.1287/30.12.2013 (ΦΕΚ Β 3366) Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

3. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ακριβές Αντίγραφο
Η Προϊσταμένη της Γραμματείας

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΑΒΒΑΪΔΟΥ

Facebook Comments