Κυρώσεις «τρίτου βαθμού» που στοχεύουν συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας της Ρωσίας ανακοίνωσε και επίσημα η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω γραπτής δήλωσης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι και του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Οι νέες ποινές «θα περιορίσουν την πρόσβαση ρωσικών κρατικών τραπεζών στις κεφαλαιαγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα επιβάλουν εμπάργκο στο εμπόριο όπλων, θα επιβάλουν απαγόρευση στην εξαγωγή αγαθών διπλής (πολιτικής και στρατιωτικής) χρήσης και θα περιορίσουν την πρόσβαση της Ρωσίας σε ευαίσθητες τεχνολογίες, ιδιαίτερα στον τομέα του πετρελαίου».

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται η ανακοίνωση παρόμοιων κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Ρομπέι και Μπαρόζο τονίζουν πως η Ευρώπη είναι έτοιμη να αποσύρει τις αποφάσεις της «όταν η Ρωσία αρχίσει να συμβάλει ενεργά και χωρίς αμφισημίες στην εύρεση λύσης στην ουκρανική κρίση».

Οι κυρώσεις επιβάλλονται ως απάντηση στην «παράνομη προσάρτηση» της Κριμαίας και την «εσκεμμένη αποσταθεροποίηση» της Ουκρανίας, με την Ευρώπη να υπογραμμίζει πως οι εκκλήσεις της προς τη Μόσχα «δεν έχουν εισακουστεί» και να κατηγορεί τη ρωσική κυβέρνηση πως συνεχίζει να «υποστηρίζει τις παράνομες ενέργειες των ένοπλων αυτονομιστών».

Παράλληλα, η Ε.Ε. επιρρίπτει έμμεση ευθύνη στη Ρωσία για την κατάρριψη του Boeing της Malaysia Airlines με 298 επιβαίνοντες στην ανατολική Ουκρανία, σημειώνοντας πως «όταν η βία που προκαλείται ξεφεύγει από τον έλεγχο και οδηγεί στο θάνατο σχεδόν 300 αθώων αμάχων […] η κατάσταση απαιτεί εσπευσμένη και αποφασιστική απάντηση».

Καταγγέλλει επίσης τις καθυστερήσεις στην πρόσβαση διεθνών ερευνητών στο σημείο της συντριβής, την «αλλοίωση των συντριμμιών» και την «ασεβή συμπεριφορά προς τους νεκρούς» από την πλευρά των ρωσόφιλων αυτονομιστών.

Facebook Comments