Νέες ισορροπίες διαβλέπουν οι οικονομολόγοι να δημιουργούνται στην Τρ. Κύπρου, σημειώνοντας την τεχνογνωσία και εμπιστοσύνη που φέρνουν μαζί τους οι νέοι επενδυτές αλλά και τις αρνητικές συνέπειες της έκδοσης στους υφιστάμενους μετόχους.

Η εισδοχή αμερικανικών εταιρειών και της EBRD περιορίζει τη συμμετοχή των ρώσων ανασφάλιστων καταθετών, και δημιουργεί νέες ισορροπίες, που ενδέχεται να βελτιώσουν πολλά από τα ζητήματα που προκαλούσαν δυσλειτουργίες στην Τράπεζα.

O καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Imperial College Business School και πρώην μέλος του Συμβουλίου Οικονομίας και του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης αναφέρει ότι είναι θετικό ότι νέοι επενδυτές έχουν επιδείξει ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Τράπεζα Κύπρου και κατ’ επέκταση στην κυπριακή οικονομία.

«Όπως και στις πιθανολογούμενες ιδιωτικοποιήσεις, θα είναι σημαντικό να πεισθούν στρατηγικοί επενδυτές με τεχνογνωσία, παρά επενδυτές με μοναδικό προσόν τις βαθιές τσέπες, να επενδύσουν στη χώρα», αναφέρει.

«Η συμμετοχή της EBRD, έστω και με μικρό ποσοστό, είναι σημαντική επειδή πρώτη φορά αναμειγνύεται αυτή η τράπεζα στην Κύπρο. Το όνομα της (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) προσδίδει τι χρειάζεται η Κύπρος αυτή τη στιγμή αλλά και δείχνει την έμπρακτη τεχνογνωσία που θα μπορεί να μεταδώσει ένας σοβαρός ευρωπαϊκός οργανισμός στην Κύπρο», σημειώνει σε δηλώσεις του στη StockWatch.

Ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, πρώην πρύτανης του UCY και νυν μέλος του ΔΣ της ΚΤ, Σταύρος Ζένιος χαρακτηρίζει την αύξηση κεφαλαίου πολύ θετική εξέλιξη.

«Επιβεβαιώνει και την επιμονή της Κεντρικής Τράπεζας όπως η έκδοση προχωρούσε άμεσα και αποφασιστικά».

«Η συμμετοχή της εταιρείας WL Ross, που εξειδικεύεται σε αναδιαρθρώσεις εταιρειών, και η δεδηλωμένη πρόθεση να έχουν ενεργό ανάμειξη στη διοίκηση, χρειάζεται από πλευράς ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου και της Κεντρικής Τράπεζας ειδικής προσοχής, διότι η Τράπεζα Κύπρου είναι μέγα συστημική τράπεζα και οποιαδήποτε προσπάθεια για μεγιστοποίηση των κερδών των νέων επενδυτών έχει αντίκτυπο στην οικονομία», σημειώνει.

«Φαίνεται ότι η WL Ross θα έχει γύρω στο 16% της νέας τράπεζας, το 18% της κυβέρνησης θα γίνει diluted περίπου στο 11% και με το 5% που φαίνεται να εξασφαλίζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως, θα υπάρχει μια τέλεια ισορροπία των δύο μεγάλων μετόχων. Η WL Ross μπήκε στην Τράπεζα της Ιρλανδίας με γύρω στα 10 σεντ τη μετοχή και πούλησε στα 30 τρία χρόνια αργότερα. Αν γίνει το ίδιο και με την Τράπεζα Κύπρου τότε και οι κουρεμένοι μέτοχοι θα έχουν ανακτήσει την αξία των καταθέσεων τους», σημειώνει ο κ. Ζένιος.

Διαβλέπει επίσης μια νέα ισορροπία επενδυτών από τα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα της δύσης με τους κουρεμένους Ρώσους καταθέτες, «και αυτό επίσης είναι θετικό, και διαβλέπω βελτίωση στις σχέσεις του νέου ΔΣ με τη διεύθυνση που φαίνεται να είχε ενεργό ρόλο στην προσέλκυση των επενδυτών»

Ο Λέκτορας Οικονομικών και Οικονομικής Ιστορίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας, Αλέξανδρος Αποστολίδης, επισημαίνει ότι η κίνηση ενισχύει τον τραπεζικό κλάδο εν αναμονή και των πανευρωπαϊκών τεστ αντοχής.

Ωστόσο τονίζει, «ο κουρεμένος καταθέτης έχει κάθε λόγο να νιώθει δυσαρεστημένος για τις δύο προηγούμενες διοικήσεις της τράπεζας και η αύξηση κεφαλαίου αποτελεί νέο πλήγμα».

Αν γίνονταν οι κατάλληλες κινήσεις από προηγουμένως, προσθέτει, δεν θα υπήρχε η ανάγκη για αύξηση κεφαλαίου. «Χάσαμε πολύ χρόνο να συζητούμε αντί να λαμβάνουμε μέτρα», αναφέρει.

Τα επόμενα βήματα

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα για εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας Κύπρου, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει ότι παραμένουν δύσκολα ιδιαίτερα λόγω του ευμετάβλητου διεθνούς περιβάλλοντος.

«Θα πρέπει να εκμεταλλευθεί η Τράπεζα το διεθνές ενδιαφέρον για να προχωρήσει σε αναδιαρθρώσεις δανείων και να προετοιμαστεί για το καινούργιο βήμα που έρχεται που θα είναι η εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, θα πρέπει η εφαρμογή των στρατηγικών στόχων της τράπεζας να προχωρήσει γρήγορα και ιδιαίτερα τώρα που οι διεθνείς αγορές είναι ακόμη θετικές, επειδή κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον.

«Ο τραπεζικός τομέας έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια αλλά οι πρόσφατες κατηγορίες από το Αμερικανικό υπουργείο οικονομικών ενάντια στην FBME θα πλήξουν ταυτόχρονα και τους δικηγορικούς οίκους και τα ελεγκτικά γραφεία καθώς δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε υποτιμηθεί η διασύνδεση όλων των υπηρεσιών στην Κύπρο, είτε στα καλά, είτε στα κακά. Η άμεση εφαρμογή των νόμων από τους θεσμούς της πολιτείας και η άμεση εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου της Τράπεζας Κύπρου θα βοηθήσει στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο μερικοί ξένοι επενδυτές βλέπουν την Κύπρο και αυτό θα βοηθήσει στην πιο γρήγορη επάνοδο την εμπιστοσύνης, εξωστρέφειας και ανάπτυξης στην Κύπρου και στη χώρα», τονίζει.

Ο κ. Ζένιος σημειώνει ότι ο κίνδυνος βρίσκεται στην έξοδο.

«Όταν θα φύγουν οι μεγάλοι επενδυτές σε λίγα χρόνια η τράπεζα θα πρέπει να μπορεί να στέκεται μόνη της».

Facebook Comments