Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στις συστημικές τράπεζες, εν όψει των stress test που θα διεξαχθούν σε όλη την Ε.Ε., ότι δεν θα απαιτηθούν πρόσθετες κεφαλαιακές ενισχύσεις, αναφέρει σε μελέτη της για τις ελληνικές τράπεζες η Infobank Hellastat.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση «θωράκισε» τον τραπεζικό κλάδο από την ύφεση και επετεύχθη ο πρώτος μεγάλος στόχος, ενώ «αγκάθι» αποτελούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που αποτελούν τον επόμενο μεγάλο στόχο.

Όπως σημειώνεται στη μελέτη, την τρέχουσα περίοδο, ο κλάδος βρίσκεται σε αναμονή για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών ελέγχων εξέτασης των στοιχείων του ενεργητικού και των stress tests που θα διεξαχθούν σε όλη την Ε.Ε. από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) την 31/10/2014.

«Οι μακροοικονομικές παραδοχές που έχει υιοθετήσει η ΕΒΑ είναι πιο ήπιες σε σχέση με την αντίστοιχη προσομοίωση της ΤτΕ, γεγονός που δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία στους εκπροσώπους των συστημικών τραπεζών ότι δεν θα απαιτηθούν πρόσθετες κεφαλαιακές ενισχύσεις. Η τελική έκβαση των ελέγχων θα καθορίσει και τον τρόπο αξιοποίησης του αποθέματος διαθεσίμων που έχει σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) (ανέρχεται στα 11 δισ.ευρώ)», αναφέρει η Infobank Hellastat.

Σημειώνεται ότι την τελευταία διετία ο κλάδος βρίσκεται σε διαδικασία συγκέντρωσης δυνάμεων, κάτι που υπαγορεύεται τόσο από την ύφεση, όσο και την ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση και υψηλότερη ρευστότητα. Το 2013 η τάση αυτή εντάθηκε, γεγονός που ενίσχυσε σημαντικά το βαθμό συγκέντρωσης της αγοράς σε λιγότερες και μεγαλύτερου μεγέθους τράπεζες.

Έτσι, στα τέλη του 2013 το ενεργητικό των πέντε μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων αποτελούσε το 94% του συνολικού ενεργητικού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, από 69,2% το 2009. Πλέον, στα μέσα του 2014 οι ιδιώτες κατείχαν το 43% του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Eurobank διαμορφώθηκε σε 65%. Η συμμετοχή των ιδιωτών σε Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank  ήταν χαμηλότερη, στο 33% και 30% αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία της μελέτης.

Στη μελέτη σημειώνεται πως οι εγχώριες τράπεζες, έχοντας επηρεαστεί αρνητικά από την κρίση χρέους και την υποχώρηση των καταθέσεων, εφάρμοσαν αυστηρή πιστοδοτική πολιτική. Σύμφωνα με την ΤτΕ, η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα το 2013 υποχώρησε περαιτέρω κατά 3,9%, με το υπόλοιπο του συνόλου των δανείων να διαμορφώνεται σε 218 δισ. ευρώ. Επιπλέον, το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση εμφάνισε σημαντική άνοδο σε 31,6% στο τέλος του 2013, από 21,4% το 2012 και 14,7% το 2011, με το υπόλοιπο να διαμορφώνεται σε περίπου 69 δισ. ευρώ.

Facebook Comments