Σε ένα περιβάλλον αυξημένου κινδύνου κινούνται οι αγορές με τις γεωπολιτικές εντάσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή να μην έχουν εκτονωθεί και τη κρίση στην Αργεντινή να προσθέτει στο γενικότερο ρευστό κλίμα που επικρατεί αυτό το διάστημα.

Υπό το φάσμα μίας νέας χρεοκοπίας βρίσκεται η Αργεντινή μετά τη χρεωκοπία του 2001 με την οποία το κράτος χρεοκόπησε λόγω της αδυναμίας πληρωμής χρέους ύψους $95 δις. Αυτή τη φορά η κατάσταση είναι διαφορετική καθώς τα Hedge Funds που δε δέχτηκαν να περικοπεί η αξία των κρατικών ομολόγων τα οποία διακρατούσαν προσέφυγαν στα δικαστήρια προσπαθώντας να αποπληρωθούν στο ακέραιο. Η απόφαση δικαίωσε τα Hedge Funds με αποτέλεσμα τις τελευταίες ημέρες οι εκπρόσωποι των Funds να προσπαθούν να έρθουν σε συνεννόηση με τις αρχές της Αργεντινής προκειμένου να βρεθεί μία λύση πριν τη καταληκτική ημερομηνία της 31ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση από τις Η.Π.Α, η Αργεντινή θα πρέπει να καταβάλει ποσό της τάξεως του $1.5 δις. Το ποσό όπως λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν είναι δύσκολο να καταβληθεί αυτό όμως που ανησυχεί είναι ότι οι επενδυτές που διακρατούσαν κρατικά ομόλογα και στα οποία δέχτηκαν κούρεμα της τάξεως του 70% επί της ονομαστικής τους αξίας σε συμφωνίες αναδιάρθρωσης του 2005 και 2010 αναμένεται να εγείρουν νέες αξιώσεις από το αργεντίνικο δημόσιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απαιτήσεις μέχρι και $500 δις.

Μία νέα χρεωκοπία θα μπορούσε να αυξήσει το κίνδυνο που επικρατεί στις αγορές και να επαναφέρει σε συνδυασμό με το νέο γύρο κυρώσεων από ΕΕ και ΗΠΑ στη Ρωσία μία νέα μεγαλύτερη σε ένταση αποστροφή ρίσκου και στροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε ασφαλή καταφύγια όπως τα πολύτιμα μέταλλα και τα νομίσματα με υψηλή ρευστότητα όπως το δολάριο και το JPY.

Facebook Comments